כח המחשבה ביהדות

חדשות כיפה רבני מכון התורה והארץ 17/11/18 21:08 ט בכסלו התשעט

שאלה

שלום

מצד אחד נאמר כי מחשבות האדם הבל המה, מצד שני נאמר כי מחשבה בכח האמונה יכולה ליצור מציאות. "מסודות הבריאה כי האדם במחשבתו הוא מניע גורמים נסתרים בעולם המעשה" (החזון איש)

בחיי היום יום אדם יכול לחשוב מחשבות שליליות רבות. לפי הגישה הראשונה הוא יכול להתעלם כי אין להן כל השפעה על חייו. לפי הגישה השנייה יש כח למחשבות השליליות והוא עלול בכח האמונה בהם להביא למימושם. כמו נבואה שמגשימה את עצמה.

אם כן, איך מיישבים את שני הצדדים?

תודה

תשובה

בס"ד

שלום וברכה

אין כאן שני צדדים. מחשבות האדם המה הבל לעניין שאדם יכול לתכנן ולחשוב שיעשה כך וכך והכל הבל ובשעה קלה הכל מתפרק ולא נותר דבר ממחשבתו. אבל ברור שיש מחשבות שהם משפיעות על הנפש, ואם אדם חושב לעשות טוב ומרבה טוב בעולם, גם למחשבה יש מעמד, והקב"ה מצרפה למעשה, כיוון שהמחשבה המיועדת לאדם שיעשה דבר טוב היא פועלת על עצם ההכרה ומכאן שהיא משנה גם בעולם.

שבוע טוב

יהודה הלוי עמיחי

מכון התורה והארץ