כבוד חמותי

חדשות כיפה הרב יוסף אלנקווה 11/12/18 11:38 ג בטבת התשעט

שאלה

שלום לרב

חמותי די מטריחה עלינו בביקוריה כולל דרישות ובקורות על האוכל ועל כל דבר שרק נראה לה איך אני מעיר לה ?

תשובה

שואל נכבד.

חיוב מיוחד יש לכבד את אביו ואמו ובמובן מסויים גם את חמיו וחמותו כמבואר בשולחן ערוך יורה דעה בסימן ר"ם וראה שם בפתחי תשובה אות כ' שאם הם זקנים מחוייב בכבודם גם כמו כל זקן בתוספת כבוד.

הפוסקים פלפלו בדין זה שהובא בטור יורה דעה בסימן רם מה הוא גדר החיוב והאריך בזה הברכי יוסף הכותב שחייב אדם בכבוד חמיו אמנם לא ממש כמו כבוד אביו ואמו וכפי שכתבו שם הפוסקים חייב גם בכבוד חמותו.

איני יודע בת כמה חמותך ואיני יודע האם היא באה עם חמיך ואזי המצוה לארחה כפולה או אם היא בודדה ואז יש צורך יותר גדול לכבדה.

עצתי לך היא לנהוג עמה כפי שהיית נוהג עם אמא שלך באופן כללי.

באופן מעשי דעתי היא שבכל הענינים שיש בהם צד של הערה צריך שבן ידבר עם הוריו ובת עם הוריה ולא שחתן ידבר עם חמיו וחמותו אלא אשתו שהיא הבת שלהם.

כאשר ילד מדבר עם הוריו בדרך ארץ הדברים נשמעים יותר טוב ויש בזה פחות מחלוקת.

הנני מבין שיש לכם קושי מצטבר וגם שכר מצטבר של לפום צערא אגרא אבל אם יש מקום להעיר בצורה עדינה צריך שאשתך תעשה זאת מבלי לפגוע אף אם תאמר שמפעם לפעם אתם מוזמנים לשבתות וכדומה.

כיוון שבקשת שלא להזדהות לכן אם חמותך קוראת את דברי אזי כדאי שגם ההורים ידעו שכדאי להמנע מלהביך את הילדים ולהביאם לשאול שאלה כזאת .

תשובתי היא באופן הזה כאשר הנני משער שאשתך חושבת כמוך אולם אם אשתך לא חושבת כמוך כי אז הנך פוגע בשתים באשתך ובאמה וזה קצת יותר מורכב .

הנני מאחל שתדעו לשלב מצוות כיבוד הורים וזקנים עליה יש בגמרא קידושין בבבלי ובפאה בירושלמי הרבה הרבה דברי מוסר על הקושי לקיים מצוה זו ועל השכר הרב הצפון למקיימה כהלכה.

והנני מברך אותך שתצליח לעמוד במשימה ומה גם למען ילמדו ילדיך איך לנהוג עמך ועם רעייתך לעת זקנתכם בהצלחה רבה .