יש חובת הורדת חפצים מעל ספרי קודש של אחרים בבית הכנסת?

הרב אבנר פורת הרב אבנר פורת 04/12/19 07:06 ו בכסלו התשפ

שאלה

שלום הרב.

אני מקפידה מאוד להוריד חפצים שנמצאים על סידורים, תנך וספרי קודש.

האם כאשר זה מלווה בבושה רבה (כגון להוריד משקפיים שאישה שמה על הסידור שלה בבית הכנסת, אצל אנשים בבית וכו) אז מותר שלא להסיר את החפץ?

תודה רבה

תשובה

שלום

אשרייך על ההקפדה החשובה הזאת. היחס הראוי אל הקודש הוא עניין מהותי מאוד, ובתוכו כלול גם היחס הנכון לספרי קודש.

חז"ל אמרו 'גדול כבוד הבריות שדוחה את לא תעשה שבתורה'. כלומר, שיש מצבים (ולא שכל אדם מחליט בעצמו איך זה מתיישם) שבהם כבוד הבריות דוחה קיום מצוות לא תעשה, כמו למשל שאם אדם זקן רואה אבידה, אבל זו פגיעה בכבודו להרים חפץ כזה, הוא פטור מלקיים מצוות 'לא תוכל להתעלם'.

על פי זה נראה לי ברור שאם השמירה על כבוד ספרי קודש כרוכה בהיפגעות של משהו, צריך להימנע מכך.

רק לשים לב, שלפעמים אפשר לעשות זאת בחכמה גם בלי לפגוע.

כל טוב