ילד בן כמעט שנתיים לא מדבר

חדשות כיפה הרב יוסף אלנקווה 15/05/19 18:54 י באייר התשעט

שאלה

שלום כבוד הרב

בני בן שנה ועשרה חודשים לא מדבר אנחנו משתדלים לעבוד איתו על זה כל יום ביומו

הילד מברבר פה ושם ופעם בשבועיים אומר אולי מילה ולאחר מכן שוכח מקיומה אנחנו מאוד מודאגים וזה מדיר שינה מעיני.

מה ניתן לעשות? האם יש תפילה או סגולה על מנת לסייע לו?

אנחנו לא דתיים אבל אני מאמינה בשם יתברך חזק בכל לבבי .

בבקשה אשמח לעזרה .

תשובה

שלום רב לשואלת.

ברוך השם את מאמינה בבורא העולם ומתפללת אליו אזי נא לא לומר שאתם לא דתיים כי זה לא נכון.

לגבי הדיבור הנעלם ובא לאיטו אפשר שהילד למד הרבה תורה בהריונך ולוקח לו זמן לשכוח את מה שלמד כדי שיהא פנוי לדבר במהלך החיים.

הנני משער ומברך אותך שיהא התינוק הזה גדול בתורה ויהא פיו מלא מרגליות ויהא חכם כרבי יהודה שהיה ראש המדברים.

הנה יש גמרא האומרת

במסכת סוכה דף מב. :

"תנו רבנן: קטן היודע לנענע - חייב בלולב, להתעטף - חייב בציצית, לשמור תפילין - אביו לוקח לו תפילין. יודע לדבר - אביו לומדו תורה וקריאת שמע. תורה מאי היא? - אמר רב המנונא: תורה צוה לנו משה מורשה קהלת יעקב. קריאת שמע מאי היא? פסוק ראשון.".

אפשר ללמוד מגמרא זו שכאשר הילד יודע להגיד אפילו כמה מילים בודדות כדאי שהאבא יאמר את הפסוקים הבאים

"תּוֹרָ֥ה צִוָּה־לָ֖נוּ מֹשֶׁ֑ה מוֹרָשָׁ֖ה קְהִלַּ֥ת יַעֲקֹֽב" והשני דברים פרק ו

שְׁמַ֖ע יִשְׂרָאֵ֑ל יְ' אֱלֹקינוּ יְ' אֶחָֽד:

וְאָ֣הַבְתָּ֔ אֵ֖ת יְ' אֱלֹקיךָ בְּכָל־לְבָבְךָ֥ וּבְכָל־נַפְשְׁךָ֖ וּבְכָל־מְאֹדֶֽךָ ".

והנני מקווה שלשון חכמים לומר דברי תורה יהיו מרפא גם לכח המדבר.

ויש בתלמוד הירושלמי במסכת שביעית סוף פרק רביעי ענין שקטן עונה אמן על הברכות אף שעדיין לא יודע לדבר ואולי כדאי ללמד אותו את המילה הקצרה אמן .

ויש כח בברכה אפילו לקטן שלא יודע לדבר מברכים לו את ברכת בורא פרי הגפן כדי שיטעם כמבואר בהלכה וראה שולחן ערוך אדמו"ר הזקן סימן ק"צ.

כמו כן תשתדלי לעשות לילד נטילת ידיים בנטלה שלוש פעמים מיד כשהוא מתעורר בבוקר והנני מקווה שבעזרת השם תספרי לנו שהוא מדבר כהלכה.

המשיכי להתפלל והיו רגועים מאכל משובח מתבשל לאט .

ובסוף כולם נהנים בהצלחה רבה.