יושר - כתיבת בחינות ועבודות סמינריוניות במקום סטודנט אחר

הרב יובל שרלו הרב יובל שרלו 20/10/20 16:46 ב בחשון התשפא

שאלה

שלום ,

רציתי לשאול משהו: אני סיימתי את התואר שלי ויש מישהו שהציע לי שאעשה לו את העבודות שלו בתואר בתשלום.

עכשיו, מצד אחד אני יודעת שתכל'ס זה קצת לרמות את המרצה שחושב שהבחור עשה את העבודה בזמן שאני עשיתי אותה ומצד שני- אני יכולה להגיד לך שראיתי מלא שעושים ככה ולא ניראלי שזה באמת אכפת למרצים (לא שאני מצדיקה את זה..).

גם ההצעה הזאת באה לי בזמן טוב כלכלית כשאני לא עובדת אז זה הכנסה נוחה בשבילי..

העניין הוא שהבחור עכשיו שאל אם אוכל לעשות את המבחן במקומו במחשב ופה אני כבר ממש מרגישה שזה גניבת דעת ואין סיכוי שאעשה את זה..

אני יודעת שהאמת היא שזה אסור לעשות את זה.. השאלה היא האם יש נקודת מוצא שרואה את הדברים אחרת או שזה איסור מוחלט?

כי תכל'ס זה סוג של מקצוע- ''כותבת עבודות אקדמאיות''. השאלה איך ההלכה רואה את זה..

אשמח לתשובה בהקדם, תודה.

👈 ביום ראשון כ"א אדר ב (31.3.24) תחת הכותרת "האומץ לדבר על זה" יתקיים כנס מיוחד בנושא מתמודדי נפש בצל המלחמה. לפרטים נוספים לחצו כאן

תשובה

שלום וברכה

יישר כוח על השאלה, ועל הכוונה לנהוג ביושר, אפילו במצבים קשים.

אני מתקשה לראות אפילו צד היתר כלשהו בנושא הזה.

בעיקר משתי סיבות עיקריות:

א. הדבר היחיד שהתורה ציוותה עליו הוא "מדבר שקר תרחק", לאמור: התורה לא צמצמה את האיסור לשקר, אלא הרחיבה אותו, וציוותה עלינו להתרחק ממנו. במקרה הזה, לא רק שבוודאי שאין זו הרחקה משקר, אלא זה שקר ממשי וגס.

ב. זו גם פגיעה חמורה, אמנם לצערי הגדול לא יחידה וכמו שכתבת "רבים עושים זאת", בכל מערכת הלימודים ובכל תוצאותיה. האם את מוכנה לעבור על הגשר שהסטודנט הזה יבנה לאחר שכך הוא עבר את הבחינות ?

כל טוב ושוב יישר כוח

👈 ביום ראשון כ"א אדר ב (31.3.24) תחת הכותרת "האומץ לדבר על זה" יתקיים כנס מיוחד בנושא מתמודדי נפש בצל המלחמה. לפרטים נוספים לחצו כאן