יום טוב שני לישראלים בחו"ל עם בגדי הלא מאפיינים כיהודים

חדשות כיפה רבני מכון התורה והארץ 18/07/19 23:42 טו בתמוז התשעט

שאלה

שלום לרב.

אני נשוי טרי והולך לטוס לאירופה בסוכות לרגל ירח דבש של נישואי. נהיה בוינה ביום טוב ראשון של סוכות וכידוע יש שם קהילה יהודית. הרי ידוע לי שאסור לישראלי לעשות מלאכה ביום טוב שני בחול במקום שיש קהילה יהודית וכן נודע לי שיש רבנים שמקילים לעשות בצנעה. רצוני לדעת האם מותר לי לעשות מלאכה בפרהסיה ביום טוב שני עם בגדים הלא מאפיינים כיהודיים עם כובע רגיל, כמובן, על מנת שלא יהיה מראית עין. חשוב לציין 3 דברים: 1 - שמי וזהותי אינם ידועים בקרב תושבי וינה.

2 - במקרה שלי יש חשיבות רבה לטייל בוינה ולעשות מלאכה ביום טוב שני וזאת כדי לשמח את אשתי האהובה עלי.

3 - אני מקבל על עצמי לא לפסוק הלכה על דעת עצמי על סמך תשובתך ולא לספר לאחרים.

במקרה והתשובה תהיה שלילית, רצוני לדעת האם מותר יהיה לי לטייל בברטיסלבה, שזה מקום עם קהילה כה זעירה שכמעת לא נחשבת כקהילה ביום טוב שני ובמקרה שכן כיצד יהיה ניתן להגיע לשם, האם נוכל לקחת אוטובוס לשם?

תודה רבה מראש ומחכה בקוצב רוח לתשובתך.

נתן קוטוז'נסקי

👈 ביום ראשון כ"א אדר ב (31.3.24) תחת הכותרת "האומץ לדבר על זה" יתקיים כנס מיוחד בנושא מתמודדי נפש בצל המלחמה. לפרטים נוספים לחצו כאן

תשובה

בס"ד

שלום וברכה

אני מאחל לכם הרבה שמחה ואושר בהקמת ביתכם באהבה ואמונה.

להלכה אנו פוסקים שאסור לעשות ביו"ט שני מלאכות בצנעה. עיין בדברי הגרש"ז אויערבאך זצ"ל (שלחן שלמה תצו סעי' ב, אות ט) שהביא את שאלתך ואסר מלאכות בצנעה (למרות דעת הט"ז להקל), ואפילו בשנוי בגדים אסר שם. אמנם אם זה שעת דחק גדולה יש מקום להקל, אבל אדרבא טיול בעיר עצמה בחג, יביא לחזוק הזוגיות שלכם, כאשר תהיו יחד אולי תלמדו יחד וכדו', אלו הדברים המחזקים את הזוגיות,

בורא עולם ישלים זה הבניין

יהודה הלוי עמיחי

מכון התורה והארץ

👈 אומץ הוא לא רק בשדה הקרב - הכנס שישבור לכם את הקונספציה. יום ראשון הקרוב 31.3 מלון VERT ירושלים לפרטים נוספים לחצו כאן