יום הכיפורים

חדשות כיפה רבני מכון התורה והארץ 19/08/18 08:58 ח באלול התשעח

שאלה

שלום רב

אני ובני משפחתי יוצאים לחופשה שמתפרסת על חגי תשרי. לצערי נאלצתי לעשות זאת גם על חשבון יום כיפור מאילוצים שונים עם הילדים,

אני אדם חילוני אך משתדלת לשמור את מצוות יום כיפור - צמה (לא תמיד עד הסוף), לא מדליקה חשמל וכו'. אנחנו נהייה בשייט ולקחתי בחשבון שאצום על האונייה. אלא שהסתבר שביום הכיפור עצמו עוגנים ברומא ואני חייבת לראות את רומא! מתוך בורותי אשאל שאלה שהיא אולי דבילית אך בכל זאת תולה תקוותי בכך שבהלכות יש כל מיני מעקפים ופרצות נבונות. שאלתי היא האם חייבים לקיים את המצווה בתאריך העברי עצמו? האם ניתן יום לפני או יום אחרי לקיים את מצוות הכיפור? או אם אקרא סליחות כל החודש ואקח על עצמי עוד מצוות אוכל לוותר על הצום ושאר מצוות יום הכיפור?

👈 אומץ הוא לא רק בשדה הקרב - הכנס שישבור לכם את הקונספציה. יום ראשון הקרוב 31.3 מלון VERT ירושלים לפרטים נוספים לחצו כאן

תשובה

בס"ד

שלום וברכה

אשרייך על כל המאמץ לשמור את יום הכיפורים שהוא היום המיוחד בשנה העברית.

לשאלתך אמנם מופיע בנושא צומות אחרים (תשעה באב, יז בתמוז, צום גדליה, ועשרה בטבת) שהיו כאלו שסברו שיש לצום את צום הרביעי (תמוז), חמישי (אב), שביעי (צום גדליה) עשירי (י' טבת) בחודש ולא ביום המדוייק. אבל בנידון של יום הכיפורים עליו נאמר "בעצם היום הזה" כאן היום עצמו הוא הגורם, ואין כל אפשרות לשנוי. אמנם היה בימי מלחמת העולם השנייה מקום בשנחאי שהגיעו אליו יהודים (פליטים מהמלחמה) שלא ידעו באיזה יום יעשו יום כיפור, ולמרות שהיו להם הנחיות היו ביניהם שצמו יומיים רצוף, אבל כל זה היה מחשיבותו של יום הדין וקדושתו.

יהי רצון כשם ששמרת כן תשמרי את היום הקדוש הזה מתוך רוממות רוח

בברכת התורה והארץ

יהודה הלוי עמיחי

מכון התורה והארץ

👈 ביום ראשון כ"א אדר ב (31.3.24) תחת הכותרת "האומץ לדבר על זה" יתקיים כנס מיוחד בנושא מתמודדי נפש בצל המלחמה. לפרטים נוספים לחצו כאן