יובל

הרב יובל שרלו הרב יובל שרלו 21/05/20 20:52 כז באייר התשפ

שאלה

ב"ה

לכיפה

שלום כבוד הרב יובל שרלו

אלא יושבים בתקנתם – כל שבט לבד ?

מה הכוונה : שהיא שנת י"ז לפרט ?

ספר החינוך מצוה של - מצות ספירת שבע שבתות שנים (מ)

ויקרא כ"ה, ח' וספרת לך שבע שבתות שנים שבע שנים שבע פעמים.

מדיני המצוה, מה שאמרו זכרונם לברכה שאין חיוב מצות מנין זה עד אחר כיבוש וחילוק הארץ, שנאמר שם כ"ה, ג' שש שנים תזרע שדך ושש שנים תזמור כרמך, עד שיהיה כל אחד ואחד מכיר ארצו. ומשגלה שבט ראובן וגד וחצי שבט מנשה בטלה מצוה זו, לפי שבטלו היובלות מאותו הזמן ואילך, שנאמר שם, שם י' וקראתם דרור בארץ לכל יושביה, בזמן שכל יושביה עליה דוקא, וגם שלא יהיו מעורבים (מעורבבים) אלא יושבים בתקנתם (כל שבט לעצמו??). ובזמן שהיובל נוהג בארץ נוהג בחוצה לארץ, שנאמר שם, שם י"א יובל היא, כלומר בכל מקום.

ושנת השמיטה איזו היא, הכי אסיקנא (מסיקים) במסכת עבודה זרה במימריה (באמירתו) דרב הונא בריה (בנו של)דרבי יהושע בפרק קמא ט' ע"ב שהיא שנת י"ז לפרט (??) לדעת רש"י זכרונו לברכה, ושנת י"ח לדעת רבינו חננאל זכרונו לברכה. וכל ענין שמיטת כספים יתבאר יפה בפרק אחרון דמסכת שביעית. ויתר כל פרטי דיני שביעית, שם באותה מסכתא הבנויה על זה.

תודה ממשה

👈 ביום ראשון כ"א אדר ב (31.3.24) תחת הכותרת "האומץ לדבר על זה" יתקיים כנס מיוחד בנושא מתמודדי נפש בצל המלחמה. לפרטים נוספים לחצו כאן

תשובה

שלום וברכה

אכן, "יושבים בתקנתם" הכוונה היא שכל שבט יושב במקומו המקורי.

שנת י"ז: רש"י פוסק ששנת יובל עולה לכאן ולכאן. התאריך של כתיבת ספר החינוך הוא י"ז לפרט קטן, כלומר בלי לכתוב קודם ה' אלפים ...וי"ז.

כל טוב

👈 ביום ראשון כ"א אדר ב (31.3.24) תחת הכותרת "האומץ לדבר על זה" יתקיים כנס מיוחד בנושא מתמודדי נפש בצל המלחמה. לפרטים נוספים לחצו כאן