יהודים חילונים שתרמו לעולם

הרב יובל שרלו הרב יובל שרלו 16/11/18 07:52 ח בכסלו התשעט

שאלה

שלום כבוד הרב,

נשאלתי בשאלה מסקרנת ואני לא יודעת איך עליי להשיב עליה.

אדם מסוים טען בפניי שכול היהודים שזכו בפרסי נובל וקיבלו הכרה על תרומתם לעולם אינם שומרי תורה ומצוות . (איינשטיין למשל)

איך יכול להיות שאנשים כ"כ חכמים החליטו להמשיך בדרכם החילונית למרות המורשת היהודית שלהם ?

אותו אדם טען בפניי שאינו רואה טעם ולשמור תורה ומצוות אם ממילא אנשים מצליחים בחיים והופכים את העולם למקום טוב יותר (תורמים מעצמם לעולם) בלי להיות דתי.

התשובה מסקרנת גם אותי, אשמח לדעת איך להשיב על שאלה מסוג זה .

תשובה

שלום וברכה

יישר כוח על השאלה המחדדת.

נדייק ראשית בעובדות – יש לפחות חתן אחד של פרס נובל שומר תורה ומצוות (אומן). זה אינו מבטל את הסוגיה שאת דנה בה.

את השאלה על המשכת המורשת שלהם צריך כמובן להפנות אליהם. אני יכול לשער כי רובם המוחלט ראו את עצמם כיהודים, ממשיכי המורשת הלאומית, מסורתיים במידה, וכדו'. לאמור – הם לא ניתקו את עצמם מעם ישראל, אלא סברו שזו הדרך שהם רוצים לבחור בה כדי להמשיך את המורשת.

ההכרעה מה ללמוד מכך יכולה להיות לגמרי אחרת. אם אכן מטרת שמירת תורה ומצוות הייתה להצליח בחיים, או למצוא את הדרך היחידה בה ניתן לתרום לעולם – היה אותו אדם צודק.

ברם, שמירת הנאמנות לקב"ה ולתורתו נובעת ממגמה אחרת – לא סותרת (לאמור: ישנה חשיבות עליונה לתרום לעולם, ומיד עם תחילת המסע של אברהם אבינו נאמרו לו "ונברכו בך כל משפחות האדמה"), אבל אחרת. המטרה היא לבוא בברית עם הקב"ה, להוסיף בעולם קדושה, טהרה, מוסריות וכדו', ובד בבד כאמור לעסוק בהוספת טוב בעולם גם במישורים המדעיים והאחרים.

הבשורה של התורה אפוא היא בשורה ערכית ורוחנית, וזו מטרתה העיקרית. אדגיש שוב כי משעה שמצטרפת התרומה לעולם בתחומים המדעיים, עם קדושתו ורוחניותו של העולם – אנו נמצאים במקום עליון יותר.

כל טוב

אותו אדם טען בפניי שאינו רואה טעם ולשמור תורה ומצוות אם ממילא אנשים מצליחים בחיים והופכים את העולם למקום טוב יותר (תורמים מעצמם לעולם) בלי להיות דתי.

התשובה מסקרנת גם אותי, אשמח לדעת איך להשיב על שאלה מסוג זה .