טלטול בשבת

הרב יובל שרלו הרב יובל שרלו 17/02/20 12:02 כב בשבט התשפ

שאלה

שלום כבוד הרב!

מדוע יש איסור טלטול בשבת?

ובנוסף,אם בשבת אני צריכה לעבור בין שני מקומות שבשניהם יש עירוב אך בין לבין אין (עניין של כמה מטרים בודדים בין עירוב לעירוב) האם מותר לי לטלטל שם דברים?

👈 אומץ הוא לא רק בשדה הקרב - הכנס שישבור לכם את הקונספציה. יום ראשון הקרוב 31.3 מלון VERT ירושלים לפרטים נוספים לחצו כאן

תשובה

שלום וברכה

אין אנו יודעים בוודאות מפני מה הקב״ה ציווה עלינו מצווה זו או אחרת.

אולם אנו יכולים לשער:

מדברי הנביאים נראה כי עיקר איסור הטלטול מעצב את רשות הרבים הציבורית.

שכן, אם היה מותר לטלטל – לא הייתה מניעה של ממש (מהתורה) לקיים אופי של ימות חול מובהקים ברשות הרבים הציבורית: היה אפשר לקיים מסחר (שלא אסור מהתורה), להביא משאות ביום השבת וכדו׳.

וכך אמנם יש ביקורת משמעותית בימי בית שני על אופי רשות הרבים הציבורית בשבת:

בַּיָּמִ֣ים הָהֵ֡מָּה רָאִ֣יתִי בִֽיהוּדָ֣ה ׀ דֹּֽרְכִֽים־גִּתּ֣וֹת ׀ בַּשַּׁבָּ֡ת וּמְבִיאִ֣ים הָעֲרֵמ֣וֹת וְֽעֹמְסִ֪ים עַל־הַחֲמֹרִ֟ים וְאַף־יַ֜יִן עֲנָבִ֤ים וּתְאֵנִים֙ וְכָל־מַשָּׂ֔א וּמְבִיאִ֥ים יְרוּשָׁלִַ֖ם בְּי֣וֹם הַשַּׁבָּ֑ת וָאָעִ֕יד בְּי֖וֹם מִכְרָ֥ם צָֽיִד׃ וְהַצֹּרִים֙ יָ֣שְׁבוּ בָ֔הּ מְבִיאִ֥ים דָּ֖אג וְכָל־מֶ֑כֶר וּמֹכְרִ֧ים בַּשַּׁבָּ֛ת לִבְנֵ֥י יְהוּדָ֖ה וּבִירוּשָׁלִָֽם״....

איסור טלטול נועד כנראה להתמודד עם המציאות הזו, למרות הטלטול עצמו אינו יוצר דבר מה חדש.

אין לטלטל בין שני מקומות שיש בהם ערוב.

כל טוב ושמחה

👈 ביום ראשון כ"א אדר ב (31.3.24) תחת הכותרת "האומץ לדבר על זה" יתקיים כנס מיוחד בנושא מתמודדי נפש בצל המלחמה. לפרטים נוספים לחצו כאן