טכנולוגיה חייזרית

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 23/05/19 16:30 יח באייר התשעט

שאלה

בשבת היה לי הרבה זמן לחשוב ועלתה בי שאלה הלכתית: מהי עמדת ההלכה לגבי שימוש בטכנולוגיה חייזרית ובאופן יותר ממוקד, מהי עמדתה לגבי שימוש בטכנולוגיה חייזרית בשבת.

אפשרות קיומם של חייזרים היא דבר שאינו סותר לא את עמדת המדע ולא היהדות- חייזרים אינם מצויינים בתנ"ך כיוון שאינם רלוונטים לסיפורים ולחוקים המסופרים בו ואין שום איסור להאמין באפשרות קיומם.

נאמר שחייזרים יגיעו לכדור הארץ ויעניקו לנו טכנולוגיה שאינה מבוססת חשמל או קסם, האם ליהודי מאמין יהיה מותר להשתמש בה? והאם יהיה מותר לו להשתמש בה בשבת?

לדוגמה, באחת מסדרות המד"ב שקראתי חייזר מעניק לקבוצה של ילדים את האפשרות לשנות את צורתם ולהפוך כרצונם לבעלי חיים, באופן שאינו מערב קסם אסור- רק מדע.

האם ליהודי יהיה מותר להמיר את צורתו באופן זמני?

ואם כן, או שנדחק להשתמש בטכנולוגיה זו משום סכנת החייזרים הפולשים, האם יהיה מותר לו להפוך לאריה בשבת? האם זה משום אחד מל"ט אבות מלאכה?

תשובה

בס"ד

שלום רב,

השאלה יכולה להשאל בלי קשר לחייזרים.

כל טכנולוגיה שגורמת ליצירת דבר חדש בשבת צריכה את הבירור שלה. אין תשובה גורפת לכך.

לדוגמה - טכנולוגית החשמל, שלא היתה מוכרת בימי חז"ל, מחייבת דיון אצל הפוסקים.

לדוגמה, כיום יש מחלוקת בין הפוסקים אודות תאורת לד.

כל נושא נדון על פי מרכיבי הפעולה שלו, ומתוך השוואה למקורות הידועים אודות מלאכות שבת.

במידה שהאנושות תלמד פעולות וטכנולוגיות חדשות - יצטרכו לדון על כל מקרה לגופו.

בסוף דבריך אתה מציין 'סכנת חייזרים' - אין צורך להדחק דווקא ל-'סכנת חייזרים'. התמודדות עם סכנה היא גורם בפסיקת הלכה.

מטרת פעולה שנעשית בשבת, היא חלק בלתי נפרד מהדיון. יש דברים אסורים שמותרים רק לחולה, או לחולה שיש בו סכנה וכד'

יש מתירים שימוש בקלנועית (בעזרת טכנולוגיות של מכון 'צומת') אבל רק למי שיש לו מגבלות תנועה. יש גם פעולות מסוימות שמותרות רק לכוחות ביטחון ורפואה.