טוש"ע סימן ה'

הרב ברוך אפרתי הרב ברוך אפרתי 13/10/19 07:31 יד בתשרי התשפ

שאלה

שלום רב,

אני תלמיד ישיבה שיעור ו' ולאחרונה התחלתי לנסות להקפיד על הנפסק בסימן ה' בשו"ע, בעניין כוונת השמות שבברכות. אחרונים רבים נקטו שדין זה שייך לא רק בברכות אלא בכל התפילה, ועבורי הקפדה על כך, מצריכה זמן לא מועט. שאלתי, האם במצב בו הדבר בו על חשבון אמירת קטעים מסויימים, עדיף לוותר על כוונה זן על אלו. לדוגמה, בשביל לכוון בכל פסוקי דזימרה לדלג על הודו, או כדי לכוון בשיר של יום להימנע מ"הושיענו" שלאחריו.

ובאשר לעיקר הכוונה, האם עניינה כפירוש לשם או דבר נפרד. דהיינו האם יש לראות ב"אדון הכל" משמעות השם, או שמא כאשר מזכירים שם זה חושבים גם שהוא אדון הכל. מקווה שהצלחתי להבהיר כוונתי בשאלה זו.

בתודה מראש,

שבת שלום

תשובה

שלום

העצה בזה היא, להבין היטב את כוונת השמות, כפי שמפורש במרן הב"י, ואז לשנן זאת היטב, כך שתגיע למצב שבו תמונת השם תזכיר לך בהבזק המחשבה את המשמעות, ולא תצטרך לטרוח לחשוב בכל פעם מחדש מתחילה לאט. הדבר דומה יותר להופעת תמונה מחשבתית מאשר מחשבה רגילה.

יחד עם זאת, בבוקר פעם אחת תחשוב לאט על הדברים, כך שתמונת המחשבה בהבזק לא תיהפך להיות דלה ודהויה בדמיון, אלא מבוררת היטב.

בהצלחה