חשש לגזל

חדשות כיפה רבני מכון התורה והארץ 01/11/18 18:17 כג בחשון התשעט

שאלה

בס"ד

לכבוד הרב שלום.

אני עובד במטע פירות וידוע לי שלקחת פרי ממטע ללא רשות הבעלים נחשבת לגזל.

מנהל המטע איש מאוד נחמד והוא מסכים לי כעובד המטע לקחת פירות לעצמי. הספק הוא מבחינתי שהאדמות והמטע שייכים לקיבוץ והמנהל שלי איננו בעל המטע.

יש לציין שזהו נוהג קיים ומקובל (על פי תושבי האזור).

השאלה שלי היא: אם אני לוקח פירות מהמטע בדרך זו נחשבת לגזל?

עוד עניין בנושא, כרגע נגמרה העונה ונישארו פירות בודדים על העצים שאם לא להוריד אותם הפרי יתקלל לשב, ואין גם מי שיקח או ימכור אותו . האם במקרה כזה כן מותר לקחת פירות לאכילה עצמית (במידה ובמקרה הקודם אסור). תודה רבה.

תשובה

בס"ד

שלום וברכה

א. אמנם המנהל איננו בעל המטע אבל יש סמכות למנהל להוצאות קטנות ושוטפות לקנות ולמכור, דברים אלו הבעלים נותנים רשות לכל מנהל מקומי שינהל את העסק. ולכן בהוצאות קטנות כאלו בודאי שהמנהל עבודה יש לו סמכות לפעול. הוא לא יכול למכור ולקנות ציוד גדול, רכבים ולהחליף עצים, אבל דברים פשוטים הוא יכול לקנות ולמכור וכך גם הפירות. ובייחוד שכך מנהג המקום כך שלא נראה לי שיש בכך איזה בעיה.

ב. באופן כללי אם המנהל המקומי אומר שכבר לא יקטפו את הפירות הללו הרי זה הפקר ואפשר לקחת.

שבת שלום

בברכת התורה והארץ

יהודה הלוי עמיחי

מכון התורה והארץ