חלום על נפטר

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 22/09/18 22:30 יג בתשרי התשעט

שאלה

שלום כבוד הרב

לפני כ10 ימים אני וחבר שלי עברנו תאונת דרכים קשה מאוד, עד שלבסוף לא החזיק מעמד ונפטר מפצעיו.

הלילה חלמתי שהוא בא לבקר אותי. אני מודעת לכך שאני חולמת, ולכן אני שואלת בהתרגשות ״למה הגעת רק עכשיו לחלום שלי?״ ותשובתו הייתה ״הייתי צריך לבקר בעוד חלומות״. בחלום ישבנו לדבר, רגועים ונרגשים מאוד לראות אחד את השני. אני שואלת אותו שאלות כמו ״כאב לך לפני המוות״ והוא עונה שזה כאב נסבל ומחייך אלי. שאלתי אותו האם הוא מודע לכך שאני לא אשמה בתאונה שקרתה והוא אמר ״מצטער אבל זאת הייתה אשמתך״. ישר הסברתי לו שזכות הקדימה הייתה שלי ושנהגתי לפי הכללים והחוקים, הוא הנהן אלי בחיוך ונעלם, וכך התעוררתי מהחלום.

כבוד הרב, מה המסר ( אם ישנו) ששלח אלי חבר שלי?

תשובה

בס"ד

שלום רב,

אין לי כוחות מיסטיים לפרש חלום.

אין במקורות היהדות שמוכרים לי, כלים לפענח חלום.

הגמרא מסבירה שהחלום פועל על פי מה שפותרים אותו: 'כל החלומות הולכים אחר הפה'

אמר... רבי בנאה: עשרים וארבעה פותרי חלומות היו בירושלים, ופעם אחת חלמתי חלום והלכתי אצל כולם, ומה שפתר לי זה לא פתר לי זה – וכולם נתקיימו בי, לקיים מה שנאמר: כל החלומות הולכים אחר הפה.

– תלמוד בבלי מסכת ברכות דף נה

לכן נשתדל תמיד להציע פתרון טוב לחלום.

הפסיכולוגים טוענים שיש מרכיבים רגשיים-נפשיים בחלומות שלנו - נראה לי שיש אמת בדבר.

מתוך כך אני מציע לך להבין את החלום כביטוי נפשי-רגשי של החוויה הנוראית שעוברת עליך: גם אבדן חבר, גם תאונה קשה.

בחלום את מבטאת רצון פנימי להבהיר לחבר שאת לא אשמה - מכיוון שהוא כבר לא אתנו, את עושה זאת בחלום.

יהודי מאמין מגיב על חלום בתפילה מיוחדת, בזמן ברכת כהנים (נמצאת בסידור):

"רבונו של עולם, אני שלך וחלומותי שלך, חלום חלמתי ואיני יודע מה הוא, בין שחלמתי אני לעצמי ובין שחלמו לי חבירי ובין שחלמתי על אחרים, אם טובים הם - חזקם ואמצם כחלומותיו של יוסף, ואם צריכים רפואה - רפאם כמי מרה על ידי משה רבינו, וכמרים מצרעתה, וכחזקיה מחליו, וכמי יריחו על ידי אלישע, וכשם שהפכת קללת בלעם הרשע לברכה - כן הפוך כל חלומותי עלי לטובה".

ומסיים בהדי כהני = ומסיים עם הכהנים;

דעני צבורא = כשהציבור עונה: אמן.

תגיעי לברכת כהנים בבית הכנסת. תאמרי את התפילה. ולא תהיי מוטרדת.

שנה טובה ומתוקה