חטאים

הרב יובל שרלו הרב יובל שרלו 17/02/20 12:01 כב בשבט התשפ

שאלה

שלום.

רציתי לדעת מה ההלכה חושבת על חטאים שמתבצעים ללא כוונה-מסוג של רפלקס מחשבתי.

לפי מה שהבנתי זה נחשב "חטא אונס" ועל כן אין זה נחשב לחטא.

האם זה נכון בכל המקרים? או במקרה חמור מאוד שלא חילול השם מתוך רפלקס בלבד יש לבצע כפרה? אם לדוגמא חשבת ללא כוונה על אלוקים כחוטא חטאים דתיים חמורים ממש כמו בן אנוש ללא כל כוונה.

תשובה

שלום וברכה

ההלכה מבחינה באופן עקבי ושיטתי בין דברים הנעשים מרצונו החופשי של אדם, ובין דברים הנעשים ב״אונס״.

בדרך כלל, ״אונס״ מוגדר כעשייה כתוצאה מלחץ חיצוני קשה.

אולם, לעתים ההלכה רואה גם דברים הנובעים מתוך האדם עצמו מצב של ״אונס עצמי״.

מחשבות המתפרצות באופן כזה לתודעת האדם, שאינן נובעות מרצונו – נתפשות כאונס עצמי. בדרך כלל, הן מתרחשות במי שיש לו OCD, ואין לראות בכך חס ושלום חטא דתי חמור.

כל טוב ושמחת חיים