חולה בט' באב

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 18/07/18 17:30 ו באב התשעח

שאלה

שלום לכב' הרב,

לצערי אני לא מרגיש טוב ואתמול הרופאה אמרה שיש לי דלקת שקדים (אנגינה) ושעלי לקחת אנטיביוטיקה במשך 10 ימים ושרצוי לאכול לפני זה.

שאלתי אותה לגבי הצום שבראשון, ואמרה שחייב לשתות מים ולאכול קצת דברים לפחות כמו פירות וכד' ("תעשה חצי צום" לפי דבריה).

שאלותיי לגבי צום ט' באב הקרוב הן:

1. האם אני פטור לגמרי מהצום או שלא?

2. במידה וכן, האם אני פטור מכל חמשת איסורי הצום ושאר מנהגי אבלות או רק מאיסור אכילה ושתייה?

3. האם אני צריך להגיד "נחם" בתפילות?

4. האם אני צריך להגיד "עננו" בתפילות?

תודה רבה

תשובה

בס"ד

שלום רב,

כשתקנו הנביאים והחכמים את הצומות, תיקנום לאנשים בריאים, אבל על החולים לא גזרו לצום. ובזה שונה דין יום הכיפורים מדין שאר הצומות. שביום הכיפורים גם חולים חייבים לצום, מפני שהוא מן התורה, ורק חולים שהצום עלול לסכן את נפשם, פטורים מצום הכיפורים, שפיקוח נפש דוחה את מצוות התורה. אבל בשאר הצומות שתקנו חכמים, כל חולה, אף שאין בו סכנה, פטור מהצום.

ככלל, מי שכאביו או חולשתו אינם מאפשרים לו להמשיך בשגרת חייו והוא נאלץ לשכב על מיטתו – נחשב חולה. לדוגמה, החולים בשפעת, אנגינה, ומי שחומו גבוה – פטורים מהצום.

(מתוך https://ph.yhb.org.il/05-07-07/)

אכילת חולה בט' באב

חולה שצריך לאכול בט' באב אוכל כדרכו כפי הצורך, אף שאין בו סכנה ואינו צריך להקפיד על אכילת שיעורים.

השנה שט' באב נדחה, בוודאי יש להקל שחולה אוכל כדרכו.

כשיאכל אינו צריך להשתדל לאכול לשיעורים כדרך שאמרו ביום הכיפורים. מפני שרק בצום יום הכיפורים שהוא מן התורה, וגם החולים חייבים בו, החמירו גם לגבי חולים מסוכנים שמוכרחים לאכול, שאם אפשר להם, יאכלו פחות פחות מכשיעור, כדי שלא לשבור את הצום. אבל בצום שתקנו חכמים, אין לחולים מצווה להתענות, ולכן אין כל צורך שיאכלו פחות פחות מכשיעור.

מי שהותר לו לאכול בט' באב, ישתדל שלא להתענג בתפנוקים, אלא יאכל כפי צורכו.

סעודה מפסקת לאדם שאינו צם

חולה שאינו צם בט' באב, כ' השבה"ל סי' פ"ג שההלכה נוטה שהוא גם כן מחוייב בסעודה מפסקת, כיון שגם מי שאוכל בט' באב, דין תענית עליו, כמש"כ החת"ס שלא הותר לו אלא הנצרך לו ולא יותר, ועוד, שהרי בסעודה מפסקת ישנם דינים שיוכל לקיים אף אם לא צם, כמו איסור ב' תבשילין וישיבה על גבי קרקע ועוד.

אתה צריך לאכול ולשתות כפי המלצת הרופא, אינך פטור משאר איסורי הצום.

אם אתה שאוכל רק מעט לצורכך, אפילו יותר מכשיעור וממשיך להתענות, תאמר "עננו".

אף מי שאינו צם, יאמר "נחם" בתפילה.

בברכת המזון בט' באב אין להוסיף "נחם", אלא מברך כרגיל.

(על פי http://www.bhol.co.il/news/181054)