חובת ברכה ראשונה על מאכל

הרב צבי יניר הרב צבי יניר 23/08/19 13:48 כב באב התשעט

שאלה

כבוד הר´ שלום רב!

היתה לי שאלה בנוגע לשו"ת שאני מצרף למכתב זה: האם יש לברך ברכה ראשונה על מאכל שכבר סיימתי לאכול אותו ולאחר שלא גמרתי בדעתי (לא חשבתי) או על כך שארצה לאכול את המאכל שוב או על כך שלא ארצה לאכול את המאכל (לא הבנתי לפי השו"ת למה זה לא נחשב להיסח דעת)? האם אין זה נחשב להיסח דעת ויש לברך ברכה ראשונה בכל מקרה שוב? העניין הוא שלפעמים אני שוכח לברך ברכה אחרונה לאחר שאני אוכל ואם ארצה לאכול מהמאכל שוב...

מצרף כאן חלק מהשו"ת:

"היסח דעת לברכת שהכל בשתיית מים

שאלה:

כאשר אני שותה מים או משקה כלשהוא ומברכת עליו שהכל ולא חושבת בדעתי אם אשתה עוד או לא, מה ההגדרה כדי להתחייב שוב בברכה בשתייה הבאה, כאשר כאמור לא ידעתי אם אמשיך לשתות או לא?

תשובה:

שלום וברכה.

תשובה:

אין לברך על השתייה הבאה, כל עוד לא יצאת מהבית ולא ברכת ברכה אחרונה על השתייה הקודמת.

אמנם מאוד מומלץ לאמץ כהרגל את שתי ההדרכות הבאות:

א) לכוון במפורש בעת הברכה הראשונה לפטור את כל המאכלים והמשקים שברכתם זהה לברכה זו, ובכך לצאת הן ממחלוקת הפוסקים והן ממציאויות הלכתיות מורכבות שפרטיהן לא תמיד ידועים לכל.

ב) לברך תמיד ברכה אחרונה מיד עם סיום האכילה או השתייה, שמא יעבור זמן ממושך מדי שלא מאפשר לברך ברכה אחרונה עליהם."

בתודה רבה,

יניב

תשובה

זה ספק כיוון שלא גמרת בדעתך ולכן ענו לך שעדיף תמיד לכוון

כשיש ספק- ספק ברכות להקל