זמן ההמתנה בין בשר וחלב

הרב הלל מרצבך הרב הלל מרצבך 14/08/18 23:56 ג באלול התשעח

שאלה

שלום הרב,

ברצוני לשאול על זמני ההמתנה בין בשר וחלב. ידוע שזמני ההמתנה בין בשר וחלב נעים בין 3 ל6 שעות בעוד שזמני העיכול של בשר ועוף הם כשעה עד שעה וחצי. התשובה לכך שמחכים שעות נוספות היא בגלל שיש שומן/ חתיכות בשר הנתקעות בשיניים והן בגדר בשר.

אם אצחצח שיניים, אשטוף את פי במי פה ואנקה בחוט דנטלי זה לא יעזור? ואם לא, אז איך 6 שעות יעזרו?

כי ברוק יש חומרים שמנטרלים את השומן הזה? אולי זה היה האמצעי ההיגייני היחיד בתקופת החכמים. אשמח אם תענה לי תשובה הגיונית,

גל

👈 ביום ראשון כ"א אדר ב (31.3.24) תחת הכותרת "האומץ לדבר על זה" יתקיים כנס מיוחד בנושא מתמודדי נפש בצל המלחמה. לפרטים נוספים לחצו כאן

תשובה

שלום גל,

בשאלתך יש כמה הנחות לא מדוייקות.

הנושא הוא כלל לא עיכול האוכל, אלא שני טעמים שונים.

ישנה מחלוקת בראשונים בין רש"י לרמב"ם מה הטעם שצריך להמתין זמן בין אכילת בשר לאכילת חלב:

לדעת רש"י - הטעם הוא משום טעם שמנונית שמשאיר הבשר בפה.

ולדעת הרמב"ם - הטעם הוא משום בשר הנשאר בין השיניים.

ישנם מספר נפקא מינות (הבדלים הלכתיים) בין הדעות:

א. לעס בשר לתינוק באופן שהבשר לא מוציא טעם שומן: לדעת הרמב"ם הוא בשרי. לדעת רש"י הוא אינו בשרי

ב. נשאר בשר בין שיניו לאחר שש שעות: לדעת הרמב"ם - לא צריך להסירו משיניו. לדעת רש"י - צריך להסירו משיניו.

ג. אכל שומן של בשר שמושך בפיו טעם בשר: לדעת הרמב"ם - הוא אינו בשרי. לדעת רש"י - הוא בשרי.

ובכל אופן, השולחן ערוך (יורה דעה סימן פט) חשש גם לדעת רש"י וגם לדעת הרמב"ם. וכן פסקו שאר הפוסקים.

ולכן גם אם מנקים את השיניים, או שאוכלים מאכל שמנוני שלא חודר כלל לשיניים, או שרק לועסים ולא בולעים, יש להמתין כאכילת בשר.

בברכה רבה,

הלל

(מקורות לתשובה: ב"י או"ח קעג ד"ה ומ"ש ואם יש בשר, רש"י קה ע"א ד"ה אסור לאכול גבינה, ט"ז סק"א)

👈 ביום ראשון כ"א אדר ב (31.3.24) תחת הכותרת "האומץ לדבר על זה" יתקיים כנס מיוחד בנושא מתמודדי נפש בצל המלחמה. לפרטים נוספים לחצו כאן