ואני תפילתי במנחת כיפור

הרב אלדד יונה הרב אלדד יונה 17/09/18 10:29 ח בתשרי התשעט

שאלה

שלום הרב וצום קל,

מדוע לא אומרים בפתיחת ההיכל במנחה של כיפור "ואני תפילתי" כמו במנחת שבת?

כתיבה וחתימה טובה

תשובה

שלום וברכה,

כתב רבינו הטור (או"ח סימן תרכ"ב) "ויראה שאין לומר "ואני תפלתי" אף אם חל בשבת, כי מה שאומרים אותו במנחה בשבת הוא על פי המדרש ישיחו בי יושבי שער ונגינות שותי שכר, אמר דוד לפני הקב"ה רבש"ע רשעים כששותין ומשתכרין יושבין ומנגנין, ואני איני כן אלא "ואני תפלתי לך ה' עת רצון", אע"פ שאני אוכל ושותה אני בא לפניך. ועל כן נוהגין לומר אותו בשבת במנחה לאחר שאכלו ושתו, וזה לא שייך ביום הכיפורים".

כלומר, על פי הפשט, כל העניין שמנחה של שבת היא עת רצון, זה שאדם היה שקוע בעונג וסעודת שבת, וכשהגיע זמן מנחה עזב הכל ובא להתפלל, זה מראה כמה המצוות חשובות לו, ומיד זה עושה סנגוריא ועת רצון בשמיים, מה שלא שייך ביום צום, שהאדם גם ככה לא מתענג ולא עזב שום עונג בשביל התפילה. מסיבה זו, אפילו אם חל כיפור בשבת, לא אומרים פסוק זה בפתיחת ההיכל של מנחה.

מכאן נבין כמה חשובה וגדולה עבודת ה' דווקא בימי ומתוך השימחה, אפרופו חג הסוכות המתקרב.

בברכת צום קל ומועיל וגמר חתימה טובה