התפללות בלב

הרב ברוך אפרתי הרב ברוך אפרתי 24/04/19 09:08 יט בניסן התשעט

שאלה

שלום רב,

אני מתפלל 3 תפילות ביום. הדבר גורם לי לאי נוחות בגרון. בכל פעם שאני קורא את התפילה (לשם יחוד, תהילים, ברכות שמע, שמע, עמידה, תהילים, עלינו לשבח).

מרגיש יובש מציק כזה בגרון וממש כואב לי לקרוא כל יום את אותו הדבר.

בתפילת העמידה יותר קל לי מכיוון שאני לא מאמץ את מיתרי הקול.

להלן מספר שאלות:

1. רציתי לדעת, האם בימי חול, כאשר הנוסח הוא קבוע, מותר לי להתפלל בלב את פרק התהילים של אשרי ואת פסוקי הדזמרה? (כי הבנתי שתהילים מותר לקרוא בלב שכן אין חיוב, והשאלה אם גם כחלק מהתפילה)

2. ובהזזת השפתיים מבלי להוציא קול?

3. מה לגבי קריאה בלב של ברכות שמע? (את קריאת שמע עצמה אקרא בקול רם!)

4. ברכות שמע - בהזזת שפתיים מבלי הוצאת קול? (את קריאת שמע עצמה אקרא בקול רם!)

5. שיר למעלות \ עלינו לשבח - בלב

6. שיר למעלות \ עלינו לשבח - בהזזת שפתיים

בעצם אסכם ואומר, מאוד לא כיף לי בימים רגילים לאמץ את מיתרי הקול שלי, מה גם שיש לי קול רם מבלי לשים לב וזה יוצר אצלי סוג של כאב. כאשר אני מתפלל בלב, הכוונה שלי היא הרבה יותר גדולה, אשמח לדעת האם מותר להתפלל את החלקים הללו בליבי או\ו בהזזת הפה?

תודה רבה!

תשובה

שלום

אם הדבר גורם לך צער גדול, ופוגע בכוונה, אזי אפשר להקל כך-

בכל מה שתארת, אל תאמר מילים בקול, אך תוציא את המילים מהשפתיים בלחישה.

זולת קריאת שמע, שבה תאמר את כל הפרשות בקול שישמעו אוזניך מה פיך מדבר. וכן בעניית אמן יהא שמיה רבא, תשתדל להרים מעט קולך, אם כי גם בזה אפשר להקל כמאן דאמר שכל כוחו הוא כל כוונתו, והעיקר שתוציא משפתיך אף בלחש. וכן בברכות התורה, תעשה מאמץ, שלדעת רבים הן מדאורייתא.

ואף שמרן פסק בשו"ע שגם בשמונה עשרה יש לשמוע המילים, כבר נהגו רבים כדעת האר"י שהעיקר שיוציאנו בשפתיו ולא ישמע קולו.

אם בכל זאת נגרם יובש אף בלחישה, אזי קח כוס מים או תה חם, ושתה בכל פעם מעט כדי לתקן גרונך. זולת שמע ושמו"ע.

כל טוב