התנדבות במעבדה בשבת

הרב יובל שרלו הרב יובל שרלו 25/03/20 23:48 כט באדר התשפ

שאלה

הרב שלום,

אני סטודנט במכון ויצמן ובימים אלו המכון נרתם לעזור למדינה בביצוע בדיקות הקורונה.

לשם כך המכון פירסם הודעה לסטודנטים המעוניינים להתנדב בביצוע הבדיקות.

אני מניח שהשאיפה תהיה להפעיל את המעבדה 24/7 על מנת למקסם את תפוקת הבדיקות (קרי, כולל שבת).

האם עלי להימנע מלהציע את עצמי ממשמרות בשבתות כאשר ההשלכות הן שאחרים יבצעו את הביקות הללו בשבת או שאולי בדיקות כלל לא תוכלנה להתבצע באופן שיעכב את תפוקת הבדיקות?

אשמח לספק פרטים נוספים במידה ויש צורך,

תודה וחג שמח בריא וכשר לכולנו.

תשובה

שלום וברכה

אני לא בטוח שהבנתי את השאלה.

אני מבין שנקודת המוצא היא שיש חשיבות עליונה שהמעבדות יעבדו 24/7, כדי להתמודד עם מצבי פיקוח נפש.

אם אכן זה המצב - ההלכה אומרת שאתה צריך להוביל את ההתנדבות, כמו שמוטל על גדולי ישראל לעשות דברים שהם מסוגלים:

רמב"ם הלכות שבת פרק ב

"כשעושים דברים האלו אין עושין אותן לא ע"י גוים ולא ע"י קטנים ולא ע"י עבדים ולא ע"י נשים כדי שלא תהא שבת קלה בעיניהם, אלא על ידי ג גדולי ישראל וחכמיהם, ואסור להתמהמה בחילול שבת לחולה שיש בו סכנה שנאמר +ויקרא י"ח+ אשר יעשה אותם האדם וחי בהם ולא שימות בהם, הא למדת שאין משפטי התורה נקמה בעולם אלא רחמים וחסד ושלום בעולם, ואלו המינים שאומרים שזה חילול שבת ואסור עליהן הכתוב אומר +יחזקאל כ'+ וגם אני נתתי להם חוקים לא טובים ומשפטים לא יחיו בהם".

האם יש דבר מה שלא הבנתי נכון ?

כל טוב