השגחת ה'

הרב יובל שרלו הרב יובל שרלו 14/08/20 09:12 כד באב התשפ

שאלה

שלום הרב

אם אדם עושה טעות ולאחר מכן נגרם לו ממנה הפסד, האם זה נגרם כעונש על דבר אחר שהוא עשה?

אם כן, איך קיימת כאן בחירה חופשית? (לדוגמא אדם שפוגע בעצמו בכוונה, הוא לא יכול לומר שזה עונש שהוא מקבל על דבר שהוא עשה כי הוא גרם לזה)

תודה רבה

תשובה

שלום וברכה

אנחנו לא יודעים את דרכי ה׳ במובן המדויק של המילה. היחיד שזה תפקידו לפענח את מה שמתרחש הוא הנביא - ואין לנו נביא היום.

לכן, אי אפשר לקבוע בוודאות שום דבר.

ואף על פי כן, גם כשאנו לא קובעים כי משהו התרחש בגלל משהו - נכון יהיה להשתמש בו כהזדמנות, לאמור: ההפסד הוא הזדמנות להתעורר מחדש ולקבל על עצמנו לעשות דברים טובים, גם אם אין לנו ידיעה וודאית שהדבר נבע בשל כך.

כך נשמרת היטב הבחירה החופשית. גם בזמן הנבואה עדיין הייתה בחירה חופשית מאוד משמעותית - האם אכן לקבל את דברי הנביא, או לטעון שהוא לא נביא אמת, שהוא לא הבין את נבואתו, שיש נביאים אחרים שאומרים אחרת, ועוד אין ספור טיעונים שיכולים לאטום את האוזן ואת הלב מלשמוע לדברי הנביאים.

כל טוב ושבת שלום