השגחה פרטית או בחירה חופשית

הרב דני ארגמן הרב דני ארגמן 25/11/18 23:34 יז בכסלו התשעט

שאלה

שלום הרב, קוראים לי ארגמן ואני צריכה לעשות עבודה במחשבת ובחרתי את הנושא השגחה פרטית ובחירה חופשית,

אני אחדד את השאלה המון פעמים בחיים אנחנו נתקלים במצבים שלא טוב לנו ואנחנו אומרים אולי נעבור למקום אחר כי לדעתנו שם יהיה לנו יותר טוב

אבל מצד שני ה' שם אותנו שם ושם זה המקום שלנו והשליחות שלנו

השאלה היא לבחור בבחירה חופשית או להאמין שזה השגחה פרטית ושם אני צריכה להיות, מה צריך לעשות במצבים כאלו?

אשמח לשמוע את תשובתך ואם יש לך מקורות עליהם.

תודה רבה ולילה טוב

תשובה

ב"ה,

שלום וברכה,

נבהיר קודם את המושגים,

בחירה חופשית - הוא מושג שבדרך כלל מתייחס לאפשרות של האדם לבחור בין טוב לרע.

השגחה פרטית - משמעותה היא משה שקורה לאדם זה לא במקרה אלא בכוונת מכוון, בורא עולם ומנהיגו.

אנסח את שאלתך בצורה זו: אם לא טוב לי כאן איך אלך למקום אחר הרי אם אני נמצא כאן סימן שה' רוצה שאהיה כאן, וכאן השליחות שלי?

לא כן, הרי אברהם אבינו היה באור כשדים וחרן וה' אמר לו לך לך, כאן זה לא מקומך, לך לארץ ישראל ושם אעשך לגוי גדול. שם יתגלה תפקידך ביתר שאת.

כשהיה רעב בארץ אברהם ירד למצרים אחרי שכלו כל הקיצים.

כשהיה רעב בימי יצחק הוא רצה לרדת מצרימה ולבסוף הלך לגרר,

כשהיה רעב בארץ יעקב שלח את בניו למצרים ולבסוף גם הוא ירד.

כך שלא תמיד המקום שאני נמצא הוא המקום שאני צריך להשאר.

כיצד נדע?

ה' מדבר אלנו באופן ישיר - "לך לך"

מדבר באמצעות הארועים - רעב

מדבר באמצעות התורה, - בואו ורשו את הארץ וכדומה.

מדבר באמצעות הנביאים, והחכמים שבכל הדורות.

לכן אדם לא צריך להיות נעול על המקום שהוא נמצא, ואם לא טוב לו אז שינסה במקום אחר,

יחד עם זאת לא כל קושי קטן צריך לעבור דיה, לא להיות מפונק.

דברי חכמים במסכת בבא מציעא דף עה עמוד ב:

תנו רבנן שלשה צועקין ואינן נענין ואלו הן ..... דביש ליה בהא מתא ולא אזיל למתא אחריתא: תרגום: שרע לו במקום זה ולא הולך למקום אחר.

בברכה, ובהצלחה!

דני ארגמן