הפרשת תרומות בימינו

חדשות כיפה רבני כושרות 06/04/20 16:07 יב בניסן התשפ

שאלה

בס"ד

שלום רב לכבוד הרב ופסח שמח.

ראיתי שכיום הסיבה שלא מפרישים תרומות היא משום:

א) הכהנים כיום נחשבים מיוחסים לא כהני ודאי.

ב) מאחר שאין כיום אפר פרה אדומה, אין אפשרות להיטהר.

אך יש כהנים שהם כהני ודאי אם אילן יוחסין-אז טענה זו אינה נכונה.

וראתי כתבה לפני שנתיים על פרה אדומה שנולדה ואמרו שהיא טהורה משמע היא בת שנתיים וניתן לשרופה לאפר-אז גם לזה יש תשובה.

לכן, מדוע איננו מקפידים על כך זה לא "מצווה הבאה לידך על תחמיצנה?"

תודה.

תשובה

שלום וברכה

בוודאי שמפרישים היום תרומות, מי שלא מפריש הרי הוא אוכל טבל.

נכון שרבים אינם נותנים את התרומות לכהנים אלא שורפים בעצמם, אך זאת לא מחמת הסיבות שמנית:

1. נכון שהכהנים לא נחשבים מיוחסים, ואילן יוחסין אינו קביל מבחינה הלכתית אלא רק עדים, מה שלא קיים היום, אך בתרומה דרבנן גם כהנים שאינם מיוחסים יכולים ליטול. הבעיה שלנו היום היא שאנחנו מקבלים כהנים גם ללא שום עדות, מי שבא ואומר שהוא כהן מאמינים לו, ולכן כדי שלא ישקרו יש שתיקנו לא לתת לכהן.

2. יש שחששו שהכהן יכשל בזה מחמת שהוא טמא, וכדי שלא יכשל לא נותנים לו.

3. הסיבה המשמעותית ביותר היא שלכהן אין כל כך מה לעשות עם התרומה בדרך כלל, שכן שיעורה מועט.

תרומה שיש לכהן מה לעשות איתה - בהחלט רבים נותנים. כמעט כל השמן ביקבים בארץ ניתן לכהנים להדלקה. וכל התרומות ומעשרות בשווקים הסיטונאים ניתנים למשקי בעלי חיים בבעלות כהנים.

בברכה

יצחק דביר