הנהגת הבורא

חדשות כיפה הרב ישראל אלתר 15/06/18 10:37 ב בתמוז התשעח

שאלה

בס"ד

שלום כבוד הרב.

לאחרונה למדנו במחשבת ישראל על הכוזרי, ואחד מן הנושאים שנגענו בהם זה הייעוד של האדם בעולם הזה והוא להגיע לדרגת נבואה (לחיבור עם ה'). והשאלה שלי היא מדוע אין אנחנו יכולים לממש את הייעוד הזה, אין אנחנו יכולים להגיע לדרגת נביאים בגלל מעשי אבותינו

הרי לפי הנהגת הבורא זה לא צדק כי אין באפשרותינו להגיע לדרגות כאלה לעומת אבותינו. ידוע לי שבגלל שאין את יצר העבודה הזרה אז אין נבואה אבל זה עדיין לא צודק(הוגן/פייר) כי כיום אדם שעומל וטורח בתורה לא יוכל להגיע לדרגות גבוהות כאלו(לא רק נבואה אלא גם דרגתם של התנאים האמוריים שהיו ענקיים בתורה אין אנחנו יכולים להגיע אפילו אליהם) אז איפה הנהגת הבורא פה? מדוע הוא מונע מאיתנו את ההזדמנות מלממש את הייעוד שלנו? בדור הזה מדוע הוא לא נתן לנו הזדמנות שווה כמו לאבותינו, מדוע הוא לא הוליד אותי לדור אחר ששם לפחות תיהיה לי את ההזדמנות להגיע לדרגות כאלו? אפילו אם בפועל אני לא יגיע אבל לפחות לדעת שיכולתי

תשובה

שלום וברכה,

ראה בקונטרס הבחירה של הרב אליהו דסלר (מופיע בכרך א' של הספר "מכתב מאליהו").

מסקנת דבריו היא שכל אחד נבחן על פי "אורך הדרך" אותה הלך ולא הנקודה הרוחנית האובייקטיבית אותה השיג. כלומר, אם יש אדם שודד שכל חייו גנב מאנשים וכיום הוא גונב פחות - יש כאן התקדמות מצידו (אף על פי שלא הגיע למצב הרוחני הכי גבוה שאפשר).

בנוסף, יש מטרה בכך שעדיין לא חזרה הנבואה, שנחזק את שאר צדדי החיים, שכשתחזור הנבואה היא לא תעלים את שאר הרבדים של החיים - החכמה , המוסר וכד' - אלה תעלה אותם. ראה על כך במאמר "חכם עדיף מנביא" של הרב קוק.