הלכות קריעת בגדים

הרב עוזיאל אליהו הרב עוזיאל אליהו 13/11/19 09:52 טו בחשון התשפ

שאלה

כבוד הרב שלום וברכה לך!

שאלה קצת מוזרה אבל למה קורעים את הבגד לאבלים ומה ההלכות.

תשובה

ב"ה

שלום.

אתה שואל שאלה מאוד רחבה ולא ממוקדת אשתדל להשיב ואם משהו לא ברור אנא תשאל שוב.

1. התלמוד במסכת במו"ק אומר "אבל שלא פרם ולא פרע ח ייב מ יתה שנאמר ראשכם אל תפרעו..."לדעת הרמב"ן דין קריעה הוא מדרבנן והפסוק הוא אסמתכא.ויש שכתבו שהוא מדאורייתא.

2.למה קורעים-3 טעמים:

א.להטריד את מחשבת האבל שיחשוב על הפסד הבגד ולא על המת.

ב.לעורר את הצער על המת.(ההיפך מהטעם הראשון)

ג.כמו שהבגד נקרע כך הנשמה נקרעת מהגוף ורמז הוא בפסוק באיוב "בצע אימרתו".

3.מעיקר הדין צריך לקרוע בזמן יציאת הנשמה.

הספרדים נהגו לקרוע אחרי הלויה והאשכנזים נהגו לקרוע לפני הלויה.

4.הסיבה שלא נוהגים כעיקר הדין הוא שיש להעדיף שאנשי הח"ק יקרעו בצורה מסודרת ונכונה ובצד הנכון ולא האבלים שנמצאים בסערת רגשות.

סיבה נוספת היא מטעם שאת הקריעה יעשו אחרים לאבלים ולא האבלים בעצמם.

5. מנהג התימנים הוא שכל האנשים העומדים בשעת יציאת הנשמה קורעים ומברכים.

6.מותר להחליף בגד בשביל הקריעה.

7. אין קשר הלכתי בין הברכה לקריעה.כל אחד מהן הוא בפני עצמו.אך נהגו להסמיך את ברכת דיין האמת לקריעה.

9.זמן חיוב הקריעה הוא 7 ימים .ועל או"א זמן הקריעה הוא לא תחום.

בשורות טובות ישועות ונחמות.

המשך יום טוב,

עוזיאל אליהו,

.