הלכות ציצית מלא שאלות

הרב חנן שוקרון הרב חנן שוקרון 19/02/20 17:02 כד בשבט התשפ

שאלה

בנוגע לציצית קטן רציתי לשאול כמה שאלות:(לפני דעת האשכנזים)

1. האם יש הבדל בין עבה לדק? ואיך זה מגיע לידי ביטוי?

2. האם יש הבדל בין עבודת מכונה לעבודת יד? ואיך זה מגיע לידי ביטוי?

3. האם יש הבדל בין ציצית צמר לבד? ואיך זה מגיע לידי ביטוי?

4. אורך הציצית משנה? ואיך זה מגיע לידי ביטוי?

5. מבחינת דיני פתיל תכלת:

א. האם ראוי להחמיר?(ולתת פתיל תכלת)

ב. כמה פתילים צריכים להיות בצבע תכלת?

אשמח לתשובה מקוצרת(: (לא חובה מקורות מחפש רק את הדינים)

תשובה

לשואל שלום,

אקדים ואומר שאיני נוהג לכתוב תשובות ללא מקורות. שהרי תפקידי להוות צינור לדבר ה'.

1. טוב לעשות עובי החוטים בינונים, לא עבים ולא דקים. הסיבה היא: זה אלי ואנוהו, בחר מה שיפה (בעיניך).

(ילקוט יוסף רטז | כף החיים סימן יב ס"ק טו)

2. חוטי הציצית צריכים להיות טווין ושזורין לשם ציצית. גם כשמפעילים מכונה לשם ציצית זה כשר, אלא שיותר מהודר בעבודת יד של אדם שכיוון לשם ציצית.

(שו"ע ומשנ"ב סימן יא)

3. לאשכנזים גם צמר וגם בד זו מצווה מן התורה. אבל כתוב בהלכה "ירא שמיים יעשה ציצית של צמר".

(משנ"ב סימן ט)

4. יש אורך מינימלי לכתחילה (24 ס"מ), אבל מעבר לזה - שיהיה יפה. שליש קשרים ושני שליש חוטים משוחררים יוצרים 'יחס הזהב' שהוא אסטתי לעין האנושית.

(שו"ע סימן יא)

5. א. ראוי לתת פתיל תכלת. והתכלת הנכונה היא המופקת מ "ארגמן קהה קוצים". צריך לשים לב כשרוכשים שלא מביאים תכלת אחרת.

ב. לדעת הרמב"ם חצי פתיל. וכן אנחנו פוסקים להלכה. לדוגמא, אם אתה מזמין באתר של חברת 'פתיל תכלת' צריך לבחור: רמבם. ויש שתי אפשרויות: רמבם 7 או רמבם 13 - הכוונה אם יהיו 13 חוליות בקשרים, או 7. זה עניין של טעם ומה יפה בעיניך. שניהם כשרים באותה מידה.

(רמב"ם הלכות ציצית פרק ראשון הלכות א-ז)

בהצלחה רבה!