הונאת דברים בימינו

חדשות כיפה רבני מכון התורה והארץ 10/01/20 11:16 יג בטבת התשפ

שאלה

היי,

אני עושה עבודה לבית הספר על הונאת ממון ודברים כיום,

ורציתי לדעת האם המקרים הבאים נחשבים הונאה:

1.לכתוב מספר המקומות מוגבל בפרסומת לסדנה, לדוגמה, ובכך להלחיץ את האנשים אפילו שנשארו עוד מקומות רבים (לא אינסוף ולכן זה לא שקר מוחלט אפילו שיישארו מקומות)

2.לרשום בפרסומת למגורים נותרו 2 דירות אחרונות למרות שבפועל יש יותר

3. למכור משהו ב100 שח ולכתוב הנחה במקום 150 100 אף שבפועל זו לא הנחה וכאילו מעלים את המחיר בשביל להוריד שוב

אשמח אם תכוונו אותי למקור מידע מהימן על הנושא.

בתודה, מאיה

תשובה

בס"ד

שלום וברכה

1. אין כאן הונאה מכיוון שבאמת המספר מוגבל ואין כאן הטעיה.

2. זה לא מייפה את הדבר עצמו ולכן אין כאן הונאה, אבל יש כאן שקר וגניבת דעת שהוא ג"כ איסור.

3. נראה שאם כך מקובל במסחר זה, והכל יודעים שכך כותבים, אבל בעצם אין כאן הנחה רגילה, אין כאן הונאה כפי שפסק השו"ע חו"מ שבדבר הרגיל וכולם יכולים ובודקים את המחיר (באינטרנט וכדו') נראה שאין כאן איסור הונאה, ככל דבר שידוע לכולם והוא לא מסתיר דבר שהקונה לא יודע. .

בברכת התורה והארץ

יהודה הלוי עמיחי

מכון התורה והארץ