הולכת עצים

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 27/05/20 22:48 ד בסיון התשפ

שאלה

ב"ה

לכיפה

הולכת העצים – מותר לזר לעלות ע"ג המזבח לשים עצים ?

במדבר פרק יח ד

וְנִלְווּ עָלֶיךָ וְשָׁמְרוּ אֶת-מִשְׁמֶרֶת אהֶל מוֹעֵד לְכל עֲבדַת הָאהֶל וְזָר לֹא-יִקְרַב אֲלֵיכֶם:

ספר החינוך מצוה שצ - שלא יעבוד זר במקדש

מדיני המצוה מה שאמרו זכרונם לברכה שאין חיוב אזהרת קריבה זו אלא הקרב לעבודה מכל העבודות שהן מיוחדות לכהן, וכמו שאמרו זכרונם לברכה זבחים ל"ב ע"א מקבלת הדם (מהקורבן) ואילך מצות כהונה, כגון יציקות בלילות תנופות הגשות, והרבה עבודות כאלו המפורשות בגמרא שמצותן בכהן, הרי אלו כולן באזהרה לזר והקרבן פסול. אבל יש שם עבודות שאינן בכלל אזהרה זו, כגון שחיטה שכשרה אפילו לכתחלה בזרים ואפילו בקדשי קדשים, וכן הולכת העצים, וכן הדלקת הנרות שאם הוציא הכהן לחוץ אחר שהטיב אותן שמותר לזר להדליקן. ויש מהן ארבע עבודות לבד מיוחדות שהן חמורות שיש בהן חיוב מיתה והן זריקה והקטרה הקרבה ניסוך, ועליהן נאמר והזר הקרב יומת, וכמו שנתבאר במסכת יומא בפרק בראשונה כל מי שהוא רוצה לתרום כ"ד ע"א. ויתר פרטיה מבוארים שם ביומא, ובפרק בתרא ממסכת זבחים.

תשובה

בס"ד

שלום רב,

אכן, מותר לזר להוליך עצים על המזבח. הרמב"ם כותב בהלכות ביאת מקדש פרק ט הלכה ו: "שחיטת הקדשים כשירה בזרים אפילו קדשי קדשים בין קדשי יחיד בין קדשי צבור שנאמר ושחט את בן הבקר לפני י"י והקריבו בני אהרן מקבלה ואילך מצות כהונה וכן ההפשט והניתוח והולכת עצים למזבח כשירה בזרים שנאמר באיברים והקטיר הכהן את הכל המזבחה זו הולכת איברים לכבש הולכת איברים היא שצריכה כהונה ולא הולכת עצים":

המזבח נמצא בעזרת כהנים. הרמב"ם כותב בהלכות בית הבחירה פרק ז הלכה יט: "עזרת הכהנים מקודשת ממנה שאין ישראל נכנסין לשם אלא בשעת צרכיהם לסמיכה ולכפרה ולשחיטה ולתנופה"