הגדרת הרהור ושמירת העיניים

הרב חנן שוקרון הרב חנן שוקרון 04/08/19 14:58 ג באב התשעט

שאלה

בס"ד.

שלום לרב.

אני מתמודד ולצערי גם נופל בשמירת העיניים.

רציתי להבין מהו בדיוק הרהור.(ולא תתורו אחרי לבבכם. לבוא לידי הרהור)

היינו האם הרהור הוא רצון לגעת באשה.

או דווקא רצון לאישות.

או שמא כל הסתכלות שיש בה הנאה מיופיה של אשה בהכרח הוי הרהור.

עוד הייתי רוצה להבין איך לקיים בפועל את שמירת העיניים.

למשל . האם מותר לי לראות בפלאפון תמונה של חבר עם אשתו או תמונה של אחותי עם חברותיה? מתי מותר אם בכלל? או שמא אסור תמיד?

וכן האם כשברחוב רואים משהי נאה(צנועה.) האם צריך כפשוטו להפנות את המבט לצדדים?

תודה לרב.

תשובה

לשואל שלום,

ראשית אני מבין ללבך, וכואב את כאבך בניסיון הקשה הזה. הקדוש ברוך הוא מביט בך ושמח בכל עמידה שלך. חזק והתחזק!

בדבר הגדרת איסור ראיית מראות אסורים, ישנם שני איסורים הקשורים בכך:

1. "וְלֹֽא תָתוּרוּ אַֽחֲרֵי לְבַבְכֶם וְאַֽחֲרֵי עֵֽינֵיכֶם". פירוש הפסוק הוא איסור על מחשבת זנות, מחשבות לא צנועות, גם אם לא מביאים לידי קרי. דוגמא בהלכה: אין לראות בעלי חיים נזקקים זה לזה. כל ראיה המושכת את לב האדם בחוסר צניעות.

(מקורות: סמ"ק סימן ל)

2. "וְנִשְׁמַרְתָּ מִכֹּל דָּבָר רָֽע". שלא יהרהר אדם ביום ויבוא לידי קרי בלילה. ב'לא תתורו' אין הבדל בין גבר לאישה כי עוברים על עצם המחשבה. 'ונשמרת' זה שייך רק בגבר, מה שאין כן 'לא תתורו'. דוגמא בהלכה: הסתכלות ביופיה של אישה.

(מקור: כתובות מו / עבודה זרה כ)

כעת ניגש לפרטי שאלתך:

א. הרהור הוא כל מחשבה לא צנועה שקשורה לקרבה לנשים.

ב. תמונה של אישה מותר לראות בתנאי שלא מביטים ביֹפיהּ. ואם זה קורה כל פעם - להימנע בשלב זה.

ג. כשרואים אישה צנועה ברחוב, השאלה אם זה גורם להרהור ולמחשבה לא צנועה, או לא.

ממליץ אני לך על הספר "היצר הלב והאדם".

בהצלחה רבה בכל מעשה ידיך!