הבדל המידות בין הגויים ליהודים

חדשות כיפה רבני מכון התורה והארץ 17/03/19 17:22 י באדר ב'

שאלה

רציתי לשאול מה ההבדל בין המידות ביהדות לבין מידות ועבודת המידות של הגויים ?

שאלה שניה : מה ההבדל הגדול בין רבותנו הגדולים לבין גדולי האידיאליסטים שהקריבו עצמם למטרות מסויימות לעומת רבותינו ?

שבוע טוב ומבורך ותודה רבה על המקום לשאול השאלות

תשובה

בס"ד

שלום וברכה

המדות ביהדות מבוססות על דברי הנביאים וחז"ל, מקורם בקודש ויותר מזה בנצח. כל מידה טובה שבאה מכח דברי נבואה או חכמים יסודה בנבואה או רוח הקודש לפי הדרגות השונות, ולכן מעלת המדות שהן קשורות בנצח ואינן בנות חלוף. המדות ביהדות אינן מושפעות מהרוחות השונות בעולם אלא הן גלוי דבר ד' בעולם. וכשם שדרך ארץ קדמה לעולם, כך המדות הן הבסיס לעולם ועוד לפני ההתגלות של העולם. לעומת זאת המדות של הגויים בנויים על המציאות בעולם, שהיא משתנה מדור לדור ומתקופוה לתקופה. אין בהם את הנצחיות. יש ערכים חשובים שהיו חשובים ביותר לפני שנים והיום הם אינם נחשבים כלל.. כמו כן יש מדות שהן כוללות צער בעלי חיים אבל מוכנות להרוג אנשים, אלו חלקי מדות. על כן המדות של הגוייים הם מתוך המציאות והאוירה שחיים בה והם ברי חלוף.

ברור שהיו בין אומות העולם אנשים מוסריים, שהצליחו בדברים מסויימים להתאים את המוסר שלהם, לרוח הקדושה שהקב"ה נתן בעולם, ויש להם שכר על כך, אבל לצערנו לא רבים הם. ולכן אפילו שיש בין אומות העולם שהקריבו עצמם למען המוסר הטבעי, אבל לא מסרו את עצמם על מוסר הנצח.

בברכת התורה והארץ

יהודה הלוי עמיחי

מכון התורה והארץ