הבדלה עם שירים בסניף

הרב חנן שוקרון הרב חנן שוקרון 26/01/20 11:33 כט בטבת התשפ

שאלה

שלום הרב!

תודה רבה על כל התשובות והיחס שאתה וצוות הרבנים נותנים, משפיע ומאוד מחזק לראות את כל התמיכה

רציתי לשאול:

ברוך ה' אני מדריך בתנועת הנוער הצופים הדתיים ובמוצאי שבת בדרך כלל אנחנו עושים הבדלה חסידית (ני ני ני ני ני...) ובברכה האחרונה המבדיל אומר את ברכת המבדיל ובסיומה אומרים כולם ביחד בקול את סיום הברכה "ברוך אתה ה' המבדיל בין קודש לחול".

האם יוצאים ידי חובה למרות שלא שומעים את המבדיל עצמו אלא אומרים עם כולם?

האם זה לא נחשב כהוצאת שם ה' לשווא?

תודה רבה :) !!

תשובה

לשואל שלום,

תודה על המילים החמות והמחזקות. תבורך מפי עליון.

כשאדם מכוון לצאת ידי חובת מצווה מאדם אחר שמברך, הוא נכלל בהגדרה ההלכתית "שומע כעונה" ולכן באופן עקרוני עליו להימנע מדיבור מתחילת המצווה ועד סיומה. לכתחילה אין לדבר מתחילת ברכת הגפן ועד סיום שתיית היין

ואמנם בדיעבד, במקרה הזה, ברכת היין וברכת ההבדלה הן שתי ברכות שונות. מי ששותה מהיין, אסור לו להפסיק, ואם הפסיק, יברך שוב. אבל אם אתה לא מתכוון לשתות אלא רק לצאת ידי חובת הבדלה, אפשר לצאת ידי חובה גם אם מפסיקים בין ברכת הגפן לבין ברכת ההבדלה.

אלא שחייבים לשמוע את ברכת ההבדלה שתוקנה על היין, כולה מפי המברך. ולכן יש להימנע מאמירת חצי ברכה יחד איתו, הן מטעם הפסק והן מטעם שם ה' לבטלה.

אמירת 'ני ני ני' אינה נחשבת הפסק בתוך הברכה, מכיוון שאין זה דיבור.

(מקורות: שמירת שבת כהלכתה מח ו | שם פרק ס אות ל, ופרק ס הערה צח | ועיין משנ"ב סימן רצז סוף סעיף קטן יג)

ראה ברכה בכל עמלך.