האם מותר לעשות מלאכה בשבת כשאני מצטערת?

הרב הלל מרצבך הרב הלל מרצבך 29/04/19 17:20 כד בניסן התשעט

שאלה

האם דברים הגורמים לעוגמת נפש בשבת ואסורים בשבת מותר להתירם כדי למנוע צער בשבת?

לדוגמא: אסור לקלוע צמה בשבת, אך יש בנות שאם לא יקלעו צמה בערב, השיער שלהם לא יסתדר וזה יגרום להם לצער בשבת.

תשובה

שלום וברכה,

אין היתר לעשות מלאכות בשבת אף כשאדם מצטער.

ישנם דברים מאוד מסוימים כשהתירו בצער גדול לומר לגוי לעשות מלאכה:

וכן פסק השולחן ערוך (סימן שכח סעיף יז) ע"פ הראשונים: "חולה שנפל מחמת חליו למשכב ואין בו סכנה, (או שיש לו מיחוש שמצטער וחלה ממנו כל גופו שאז אע"פ שהולך כנפל למשכב דמי) - אומרים לנוכרי לעשות לו רפואה {ואפילו מלאכות דאורייתא (משנ"ב ס"ק ק)}".

לדוגמה כתב השמירת שבת כהלכתה (פכ"ג הכ"ד) על פי השו"ע (סי' רעו סע"ה) והמשנה ברורה (סי' רעו ס"ק ה): "בארצות הקרות, כשמצטערים מחמת הקור - מותר בשבת לומר לגוי להדליק את ההסקה, מכיוון שלגבי צינה כל אדם נחשב לחולה. ואם ישנם ילדים קטנים בבית, אזי מותר לומר לגוי להדליק את ההסקה גם כשהקור אינו גדול כל כך".

וכ"פ הילקוט יוסף (קיצוש"ע סי' שכה סי' שז הל' צה).

עוד כתב השמירת שבת כהלכתה (פי"ג הלכה לד) ע"פ שו"ת מנחת יצחק (ח"ג סי' כג וכד):

"בימות הקיץ החמים – מותר לומר לגוי להפעיל את המאוורר החשמלי או את מזגן האוויר" (שבהדלקתם יש רק איסור דרבנן).

וכן פסק הילקוט יוסף (קיצוש"ע סי' שז סע' צו): "בזמן שהשרב כבד וחום היום לוהט והוא מצטער מהחום - מותר לומר לגוי להדליק בשבת את המזגן, או את המאוורר, לצורך מי שסובל מהחום, וכל שכן לצורך חולים או קטנים. ובזה מותר אף לבריאים ליהנות מהקירור של המזגן. ואף אם אין החום גדול כל כך יש להתיר כשיש שם תינוקות קטנים".

אך בשו"ת אור לציון (ח"ב פכ"ה תשובה ה בהערה), שו"ת אגרות משה (יו"ד ח"ג סימן מז אות ב) והגרי"ש אלישיב (קובץ תשובות ח"א סי' לב) כתבו שיש לאסור לומר לגוי לעבור על איסור דרבנן לצורך קירור הבית.

מכל זה אנו רואים שאין היתר לאדם שסתם מצטער לעבור על איסורי תורה בשבת.

בברכה רבה,

הלל מרצבך