האם מותר לספר לאישה (עוד לא נשואים בעזרת השם נתחתן בקרוב) על סודות שגליתו מאחורי מגלית קהלת?

חדשות כיפה רבני מכון התורה והארץ 19/10/20 17:41 א בחשון התשפא

שאלה

גליתי סודות כמוסים על מגילת קהלת שלא הרבה יודעים עליו, במגילה כתוב שיש לשמור את הסודות הללו לילדים שלי, כרגע אני נמצא בקשר עם אישה דתיה שמתעניינת בתורה ובכל מה שמסביב האם מותר לי לספר לה את מה עומד מאחורי המגילה

תשובה

בס"ד

שלום וברכה

לא כל כך הבנתי מה השאלה. אולם אני יודע שמגילת קהלת נכתבה לפני למעלה מאלפיים חמש מאות שנה, והיא נבחנה על ידי כל גדולי ישראל, היו אפילו שרצו להוציאה מהתנ"ך ולגנזה והיו שהסבירו אותה ואת עניינה. לכן סודות גדולים אי אפשר למצוא בה. אמנם כל אחד יכול לפרש את המגילה באופן אחר, אבל צריך לדעת שיש רק פרשנות אחת שהיא המרכזית העוברת מדור לדור והיא בהדרכת החכמים. כך שאפילו אם יש איזה אדם שרוצה להמציא פרשנות מחודשת אם איננה מבוססת על דברי חכמים היא לא מקובלת ביהדות. רק פרשנות מבוססת על פרשנים ואמוראים קדומים במדרשים הם הפרוש הנכון למגילה קשה זו. רוב האנשים אפילו לא יודעים את פרשנותה ואת הסתירות הפנימיות שבה, רק בדרך של חכמים שיש להם ראיה מקפת על כל המגילה ועל כל החיים -הם יכולים לפרש את המגילה. הרבה פעמים אדם למד פסוק או פרק בספר ויש לו הסבר נפלא(לדעתו) אבל הוא לא יודע שבפרק אחר בספר יש סתירה, או כידוע שלמה כתב ג' ספרים, ויש פעמים הסתכלות אחרת לנושאים שבספר קהלת והם נמצאים במשלי, שיר השירים וכדו', רק מי שעבר על כל הספרים ויודע לדרוש את הפסוקים כולם יכול לחדש בקוהלת. רוב בני אדם רואים פסוק ושולפים פרוש, אבל לא מבינים את ההקשר הכולל. לכן נראה לי שלא כדאי לשתף אנשים אחרים בהגיגים שלך לפני שבחנת אותם במשקל השכל הצרוף ובפני חכמי ישראל, שהם יודעים את דרישת המגילה באמת.

בברכת התורה והארץ

יהודה הלוי עמיחי

מכון התורה והארץ