האם יש לאדם בחירה חופשית?

חדשות כיפה הרב יוסף אלנקווה 24/05/19 15:58 יט באייר התשעט

שאלה

שלום כבוד הרב,

יש לי שאלה שמעסיקה אותי כבר הרבה זמן,

האם יש לבן אדם בחירה חופשית?

אם כן, איפה יש לנו בחירה? במה זה מתבטא בחיים?

ואם לא, האם אנחנו בסך הכל בובות על חוט? אז על מה בעצם אנחנו נשפטים לפי שכר ועונש?

מצד אחד, אומרים "אין אדם נוקף אצבע מלמטה עד שלא גוזרים עליו מלמעלה", ויש את הסיפור בתנ"ך כשה' הקשה את לב פרעה וגרם לו להחליט החלטה כזאת או אחרת..

וכמו כן, אומרים שהכל מלמעלה, והכל קורה תחת השגחה עליונה בצורה מדויקת ומושלמת.

אז איך זה מסתדר עם "ובחרת בחיים" שפה אפשר להבין שכן יש זכות בחירה?

ואם יש זכות בחירה אז כשבורא עולם מחליט על פרנסה מסוימת לאדם או זיווג מתאים- האדם כן יכול לבחור אם לעבוד יותר קשה או פחות קשה ואם לא לצאת לשידוכים או כן לצאת.

תודה ושבת שלום.

תשובה

שלום רב.

האדם נברא ונשלחה נשמתו לעולם הזה כדי למלא את ייעודו בעשותו את מה שהוא מצווה שהוא מה שמתאים לו.

הדרך בה הולך האדם צריכה לשלב את קיום התורה והמצוה כאשר אנו היהודים מצווים לקיום תרי"ג מצוות ושאר העמים שבע מצוות.

ומלבד קיום המצוות אדם צריך ללכת בדרך הישר במדות טובות.

ללכת בדרך התורה.

בוודאי שיש לאדם בחירה חופשית שהרי הוא יכול לקיים מצוה וחלילה הוא גם יכול לעבור עבירה.

אם הוא היה ללא בחירה מה טעם לקבל שכר על מצוה או להענש על עבירה?

נכון הדבר שפרעה הרשיע מאוד והגיע לנקודה בא נשללה ממנו הבחירה החופשית.

זה לא קרה לפני המכות זה קרה במהלכן כאשר הוא עבר והגדיש,את הסאה.

והרמב"ם בשמונה פרקים זו הקדמתו לפרקי אבות עוסק בביאור ענין זה.

נכון גם הדבר שאנחנו מושגחים ומונהגים אבל אין הכוונה למשל בעל שחלילה מכה את אשתו ועל כן הם מתגרשים שזה מאת השם.

חס ושלום המזבח אפילו בוכה.

ואין הכוונה שכאשר אדם גונב זו הוכחה שהכסף מגיע לו חס ושלום.

ובספר תומר דבורה מסביר שאדרבה האדם הזה חצוף הוא יודע שמן השמים נותנים לנו לחיות כל רגע ורגע וכל תנועת הגוף וחיותו היא ברצון השם יתברך.

והוא מנצל את כוחו להרע.

אפילו בשידוכין שנקבע לפני לידתו מי תהא אשתו חלילה יכול מישהו אחר להקדים אותו ברחמים ולכן מותר להתארס אפילו בימי בין המצרים.

ואין הכוונה שאדם יכיר אישה טובה המתאימה לו או להיפך אישה תכיר איש ולאחר כך הוא מתבלבל ומפחד להתחתן חלילה שזו גזירת שמים.

יש כמובן השגחה ויש ידיעת הבורא והנהגת העולם והאדם אבל האדם בניגוד למלאך מזה ולבהמה מזה נוא בחירי.

והתורה מייעצת ומדריכה אותו לבחור בטוב ולא ברע ובחרת בחיים.