האם יש בעיה הלכתית או אמונית בסרטי פנטזיה? ומה עם צניעות?

חדשות כיפה חברים מקשיבים 14/06/19 17:15 יא בסיון התשעט

שאלה

שלום.

אני אוהבת לראות סרטים ובעיקר סרטי פנטזיה.

רציתי לדעת אם יש בעיה הלכתית או אמונית בקשר לזה עם כל הדמיון והקסמים.

ולגבי סרטים בכללי, האם בגלל שאני בת אני יכולה לראות חוסר צניעות (לא מוגזם)?

👈 אומץ הוא לא רק בשדה הקרב - הכנס שישבור לכם את הקונספציה. יום ראשון הקרוב 31.3 מלון VERT ירושלים לפרטים נוספים לחצו כאן

תשובה

שלום אביטל.

הסוגה (ז'אנר) של ספרי וסרטי דמיון ופנטזיה אכן צובר תאוצה בשנים האחרונות ורבות כבר נכתב על תופעה זו. אם מחפשים בעיה הלכתית נראה שקשה למצוא, משום שהאיסור בכישוף וקסמים הוא בעשיית כשפים או דרישה ושאלה באנשים כאלו, ובפרט שבסרט ברור לכולם שזוהי פנטזיה ואין כאן באמת קסם או אפילו אחיזת עיניים, אלא אך ורק פעלולים הוליוודיים טכנולוגיים. לעומת זאת, ברמה האמונית יש כאן מה לדון, אך לפני כן חשוב להקדים עקרון חשוב בסרטים באופן כללי.

כל מי שעוסק בקולנוע ולומד את ההיסטוריה של הקולנוע לומד על כך שכשם שתמונה מכילה אלף מילים, סרט (שיש בו בעצם מיליוני תמונות) מכיל המונים של מסרים גלויים סמויים. למשל, אם רוצים להמחיש זאת בצורה גסה, כל ה"נסיכות" הקלאסיות של דיסני הן פאסיביות ומחכות לגבר שיושיע אותן כי הן "לא יכולות לבד", וכל הגברים בסיפור הם הרבה יותר אקטיביים. זהו מסר שעובר בין השורות. אם נכנסים לפרטים עדינים יותר, אפשר להבחין בזוויות צילום מסוימות שמשקפות מעמד מסוים לדמות מסוימת לעומת דמות אחרת. דוגמא נוספת היא קומדיות רומנטיות אמריקאיות, שבהן העלילה די דומה והשיא הוא תמיד בחתונה. גם כאן יש מסר שהחתונה היא השיא, כך שהמסר הסמוי הוא שמכאן מתחילה הנסיגה והשפל.

אלו רק דוגמאות מתוך אינספור מסרים שיוצרי הסרט מנסים להעביר אלינו. בצורה כזו, הערכים שרצו להנחיל לנו נכנסים לנו "מהדלת האחורית", ורק אם אנחנו מנוסים ובקיאים בצפייה ביקורתית אנחנו מצליחים להבחין בכך. כאשר אדם נמשך לסרטים והם מציתים את דמיונו, הוא יכול למצוא את עצמו קרוע בין עולם הערכים שמספקים לו הסרטים, שלרוב הם אינם ערכים שעולים בקנה אחד עם התורה, לבין מה שמנחילים לו בחברה בה הוא חי.

לגבי מה שאת מכנה "חוסר צניעות", יש גדרים הלכתיים מאוד ברורים וצריך לברר באופן ספציפי או לשאול רב פוסק מה מותר ומה אסור, מה לגיטימי ומה "מוגזם".

אז מה עושים בתכל'ס?

לגבי צניעות, צריך לשאול רב פוסק.

לגבי סרטים באופן כללי, את צריכה לחשוב ולהתבונן מה זה עושה לך? מה מלהיב אותך בזה ולמה? האם זה סתם בגלל האפקטים הוויזואליים או שמא בשל הערכים (השליליים, ברוב המוחלט) שיש שם. אולי אפשר אפילו לעשות איזושהי "צפייה מבוקרת" וביקורתית, ולכתוב לעצמך או לשוחח עם חברות על הערכים שהסרט מנסה להנחיל ו"לתפוס אותו על חם" כך שהנחלת המסרים כאן לא תצליח. עיקר הפתרון הוא מודעות. אולי, אם תשימי לב למסרים, המשיכה תהיה פחות גדולה

בהצלחה!

שמואל

👈 אומץ הוא לא רק בשדה הקרב - הכנס שישבור לכם את הקונספציה. יום ראשון הקרוב 31.3 מלון VERT ירושלים לפרטים נוספים לחצו כאן