דרשה של הרב גורמת טורח ציבור

הרב חנן שוקרון הרב חנן שוקרון 26/01/20 15:14 כט בטבת התשפ

שאלה

כבוד הרב שלום ושבוע טוב

אני משמש כאחד הגבאים בביה"כ בו סגנון התפילה הוא סגנון מרוקאי ,אנו נוהגים בערב שבת אחרי קבלת שבת לקרוא את שיר השירים ולהמשיך את תפילת הערבית לפי הלחנים המרוקאים המקוריים.

לפני כחודש הוחלט שרב המתפלל בביה"כ ייתן דרשה בת כעשר דקות / רבע שעה לפני תחילת תפילת ערבית של ערב שבת.

לאחרונה פנו אלי מספר מתפללים והביעו את מחאתם על העיכוב בתפילה בשל הדרשה ובקשו או לבטל את קריאת שיר השירים או לבטל את הדרשה, היות והם מגיעים מאוחר לבית והילדים רדומים וכן אורך התפילה גורם להם "טורח ציבור".

מכיצד עלינו לנהוג במקרה הנ"ל וכיצד עלינו להעביר את תשובתך לרב / לציבור.

בתודה ושבוע טוב ומבורך.

אבי

תשובה

ערב טוב אבי, שלום עליכם.

ראשית כל- כמובן שאם יש מרא דאתרא למקום, רב הקהילה הוא יכריע וכל דברי בטלים כחרס הנשבר.

במידה ואין רב למקום (כדאי לבחור אחד..), להלן תשובתי:

מנהגי צפון אפריקה בדבר אמירת שיר השירים חלוקים: יש הנוהגים לאמרו קודם תפילת מנחה קטנה, יש הנוהגים לאמרו אחר מנחה ולפני קבלת שבת, ויש הנוהגים לאמרו אחר קבלת שבת לפי תפילת ערבית.

כל המנהגים טובים וישרים, לכל אחד יתרונות וחסרונות (לאמירה מוקדמת יש חיסרון שהילדים לא נמצאים, לעומת זאת אמירה מאוחרת עלולה לגרום לטורח ציבור, וכו')

דרשת רב בליל שבת אף היא מנהג עתיק יומין, הדבר מבורך ומקובל בכל קהילות ישראל.

לעניות דעתי יש לטכס עצה יחד עם שאר הגבאים, בכדי שכולם יהיו מרוצים ולא יתבטל אף קטע.

דוגמאות לפתרונות הלכתיים שיש בכוחם להשכין שלום ולרצות חלק גדול מן המתפללים:

1. שיר השירים לפני ערבית, ודרשה בין קבלת שבת לערבית.

2. העברת הדרשה לבוקר שבת בין חזרת הש"ץ של שחרית לבין פתיחת ההיכל.

3. קיצור הדרשה מעשר דקות ל5-7.

4. דרשה קצובה בסיום התפילה אחר 'יגדל', וכל הרוצה יבוא וייטול.

5. סידור תפילה שונה בקיץ מאשר בחורף, מתוך הבנה שבחורף אפשר להאריך מעט בלילה ולקצר בבוקר. ובקיץ להפך.

בהצלחה רבה, יישר כח לעוסקים בצרכי ציבור באמונה!