דיני אבלות

הרב יובל שרלו הרב יובל שרלו 12/09/19 23:21 יב באלול התשעט

שאלה

בס"ד

כבוד הרב, שלום רב.

אמי נפטרה ב-ל' באב, רוח השם תניחנה בגן עדן. שלוש שאלות לי עבורך בבקשה:

1. האם מותר לאחר השבעה ועדיין בתוך ה-30, לגזוז ציפורניים עם גוזז ולהוציא שיערות מהאוזניים עם פינצטה? אני אמור להיפגש עם בעל חנות לשם ראיון עבודה ואולי להתחיל לעבוד שם, וחושש ממבוכה שמא הופעתי לא תהא ראויה לפני המראיין ולפני לקוחות שייכנסו לחנות.

2. האם עצם פטירתה בבוקר שבת, והבאתה לקבורה במוצ"ש בראש חודש אלול מסמלים את דבר היותה צדיקה ומקומה טוב כעת?

3. יש בי לא מעט חרטות ורגשי אשם על דברים שנאמרו בלבי כלפיה בגלל ריב כזה או אחר, וגם בשל חטאים כלפי הקב"ה שאני מתחרט עליהם, אם כי עזרתי לה בקניית תרופות, בליווי שלא תמעד, בעידוד ותמיכה וכו'. האם היה בכוחי לגרום לה חלילה למות?

תשובה

שלום וברכה

ראשית, תנוחמו מן השמיים,

א. כאשר מדובר על תיקון מראה חיצוני שלא נועד להתייפייף, אלא למנוע בעיה ומבוכה, הדבר מותר.

ב. אני לא יודע לענות על סמלים של שעות המיתה. אבל, עצם העובדה שיש לה צאצאים שרוצים לנהוג כהלכה, ורוצים לעשות מעשים טובים – זה הדבר הטוב ביותר המהווה עילוי נשמה.

ג. חרטה ורגשות אשמה אינם מביאים לשום דבר טוב, שכן הם משקיעים את עצמנו בחיטוט בעבר, ובגלל זה נמנע מאתנו להתמקד דווקא בתיקון העתיד. לכן, נראה כי יהיה טוב יותר שדווקא תתמקד בעשיית מעשים טובים לעילוי נשמתה, ועל ידי כך גם תביא מנוחה לעצמך ותבנה עולם טוב יותר.

כל טוב ושנה טובה