דיבורים על עסקאות בתשעת הימים והיסח הדעת מן האבלות

הרב יובל שרלו הרב יובל שרלו 05/08/19 08:41 ד באב התשעט

שאלה

יש לי 2 שאלות:

האם מותר לדבר על עסקאות האסורות בתשעת הימים?

האם יש איסור להסיח את הדעת מן האבלות בימים אלו?

--

תודה

נתנאל

👈 ביום ראשון כ"א אדר ב (31.3.24) תחת הכותרת "האומץ לדבר על זה" יתקיים כנס מיוחד בנושא מתמודדי נפש בצל המלחמה. לפרטים נוספים לחצו כאן

תשובה

שלום וברכה

הבה נשווה זאת להלכות חול המועד:

בהלכות חול המועד יש התוויה כללית שלא יכוון אדם את מלאכתו במועד. ברם, ההלכה לא הסתפקה בהדרכה כללית זו, אלא פירטה מעשים ממוקדים שמותרים ואסורים בחול המועד, והותירה את ההדרכה הכללית לאווירה כללית.

כתמונת ראי - יש לראות את ימי תשעת הימים.

ישנה הדרכה כללית של ״משנכנס אב ממעטין בשמחה״, וחלק מהדרכה כללית זאת גובש להלכות מעשיות: נישואין, בניית בית חתנות, רחיצה של תענוג וכדו׳. אבל ההדרכה הכללית נותרה בעינה.

על כן, מבחינת הלכה ממוקדת לא נאמר שאסור לעשות זאת בתשעת הימים. מבחינת ההנחיה הכללית - תלוי בנסיבות. בוודאי שראוי לא להסיח את הדעת מהאבלות, ולעסוק בעיסקאות. אולם, אם זה ״דבר האבד״, יש הפסד גדול וכדו׳ - הדבר מותר.

כל טוב ונחמה

👈 ביום ראשון כ"א אדר ב (31.3.24) תחת הכותרת "האומץ לדבר על זה" יתקיים כנס מיוחד בנושא מתמודדי נפש בצל המלחמה. לפרטים נוספים לחצו כאן