גישה לפילוסופיה מתוך משקפיים יהודיים

הרב יובל שרלו הרב יובל שרלו 17/02/19 21:52 יב באדר א'

שאלה

שלום כבוד הרב,

יצא לי לשמוע מספר פעמים שהגישה לפילוסופיה צריכה להיעשות מתוך משקפיים יהודיים. כלומר(אם הבנתי נכון), שאין בעיה ללמוד פילוסופיה כל עוד אנו נשארים עם הנחת היסוד שהיהדות והתורה הן האמת ולא סרים מהנחה זו. השאלה שלי היא, איך ייתכן דבר זה? הרי העיסוק הפילוסופי עצמו בא כדי לברר דברים על העולם ולזקק הנחות שגויות הנמצאות בקרבנו. אם כן, איך אנו יכולים להניח את אמיתותה של התורה ולהגדיר אותה כחסינה לקושייות שהפילוסופיה עלולה להעלות?

תודה רבה מראש!

תשובה

שלום וברכה

גם אני לא יודע.

אני מניח שהכוונה היא למשהו אחר. הטענה היא שהפילוסופיה נכה. יש בה יכולת ביקורתית מצוינת, ואפשר בעזרתה לאכן לזקק הנחות שגויות, אך היא מוגבלת, שכן אין לה מגע עם התחומים המופשטים, שמעצם הגדרתם הם אינם מתלבשים במילים פילוסופיות.

דוגמה פשוטה היא האהבה, שאין ביד הפילוסופיה לתפוש אותה. בחיי האמונה הדבר נכון, לדוגמה, לגבי תפילה, ואכן ניתן לשים לב לעובדה שרוב מוחלט של הראשונים הפילוסופיים לא ביארו באופן פילוסופי את התפילה.

משעה שמבינים את זה יכולים להתברך מדיון פילוסופי מנתח ומזקק, ומנגד מבינים היטב גם את המגבלות, ואת התחומים שהפילוסופיה אינה מוכשרת לעסוק בהם.

כל טוב