גזל ל*בני נח*

חדשות כיפה הרב מוטי דשא 30/05/20 23:15 ז בסיון התשפ

שאלה

האם *בן נח* חייב להשיב את הגזלה ? באתר דין אמרו לי שאין חובה ושאני פטור אבל הרב עמוס אורי שרקי כתב שיש חובה ואני מבולבל באתר דין הביאו משהו מהרמבם שהוא אכן חייב אבל מיתה ואני פשוט לא יודע אני מקווה כבר לתשובה חד משמעית

תשובה

זאת אכן מחלוקת בין רש"י לתו"ס על הגמרא בערובין סב. שלרש"י אין חיוב על בן נח שגזל, להשיב את הגזילה. ותו"ס חולק עליו.

מכל מקום, גם אם, על פי רש"י, אינו חייב להשיב את הגזילה מצד הדין של "והשיב את הגזילה", מכל מקום בני נח חייבים על מצוות דינים. היינו לקיים חברה ישרה וטובה. וברור אם כן שאדם שגזל מחברו חפץ צריך להחזיר לו אותו מצד החיוב בדינים. (המקור לזה שו"ת לאורות נתן, ד, קט)

לסיכום: אכן יש מחלוקת האם שייך "והשיב את הגזלה" בבן נח. אבל מצד הדין ברור שבן נח שגזל מחברו חייב להחזיר לו את החפץ הגזול.