גודל התפילין

הרב הלל מרצבך הרב הלל מרצבך 27/08/19 10:28 כו באב התשעט

שאלה

שלום כבוד הרב רציתי לשאול מה משמעות גודל התפילין ואם גודל תפילין 31 זה טוב ויכול להיות בהמה גסה. תודה מראש

👈 ביום ראשון כ"א אדר ב (31.3.24) תחת הכותרת "האומץ לדבר על זה" יתקיים כנס מיוחד בנושא מתמודדי נפש בצל המלחמה. לפרטים נוספים לחצו כאן

תשובה

שלום וברכה,

לגבי גודל התפילין, הגדלים בשוק נעים בדרך כלל בין 29-32.

יש שהמליצו דווקא על תפילין קטנות (שיטת הגאונים, שיהיה שיעור אצבע על אצבע), כדי שיהיו מונחות במקום המדויק על הראש, ולא על המצח. שמי שמניח על המצח לא יצא ידי חובה. בפרט אותם שמניחים על הראש גם תפילין רבנו תם ביחד עם תפילין רש"י, מומלץ שיניחו תפילין קטנות.

ויש שנהגו להניח תפילין גדולות (מנהג חב"ד: 4 ס"מ על 4 ס"מ). טעמים שונים נכתבו לכך: א. כדי שהאותיות יהיו גדולות ולא תהיינה טעויות בהם. ב. כדי שיהיו בולטים, ויתגדל שמו של ה'. ג. בהכנסת הפרשיות לא רוצים שימחקו אותיות מהקלף.

בין הפוסקים יש דעות לכאן ולכאן, וההמלצה שלי (למי שמניח רק זוג אחד בנפרד) לקחת תפילין סטנדרטיות לא קטנות ולא גדולות.

לגבי בהמה גסה, זה בהחלט הידור, שהיום רוב סופרי הסת"ם מחמירים בו. ואם יש לך את התקציב לכך, בהחלט עדיף להניח כאלו תפילין.

מה שחשוב זה למצוא סופר סת"ם ירא שמים, שיבדוק היטב את הפרשיות ואת הבתים שנעשו כדת וכדין, ולא לקנות במקום סיטונאי שייתכן שיש רמאויות שונות. (לצערנו יש נוכלים שמדפיסים במדפסת את פרשיות התפילין - וזה כמובן פוסל אותם).

שתזכה להניח את התפילין כל ימיך, ולזכות לשפע גדול מן שמיא בזכות קיום המצווה,

בברכה,

הלל

להרחבה ראה:

http://hebrewstam.blogspot.com/2012/01/blog-post_16.html

https://www.inn.co.il/Forum/Forum.aspx/t405865

http://halacha.co/%D7%92%D7%95%D7%93%D7%9C-%D7%94%D7%AA%D7%A4%D7%99%D7%9C%D7%99%D7%9F-%D7%9C%D7%A4%D7%99-%D7%9E%D7%A0%D7%94%D7%92-%D7%97%D7%91%D7%93/

👈 ביום ראשון כ"א אדר ב (31.3.24) תחת הכותרת "האומץ לדבר על זה" יתקיים כנס מיוחד בנושא מתמודדי נפש בצל המלחמה. לפרטים נוספים לחצו כאן