גודל היקום

הרב יובל שרלו הרב יובל שרלו 02/08/20 08:26 יב באב התשפ

שאלה

שלום

רציתי לדעת כיצד אפשר להתמודד עם גודל היקום לעומת כדור הארץ, והאם זה מערער את נכונותה של הדת היהודית.

היקום הרי גדול מאוד ובו מספר עצום של כוכבים וכוכבי לכת. אנחנו נמצאים על אחד מהם ולא ניראה שיש לו איזו חשיבות מיוחדת. הוא לא במרכז (כפי שחשבו בעבר) אלא בפינה נידחת יחסית. כדור הארץ לא משפיע באופן מיוחד על גרמי השמים האחרים ועל גלקסיות רחוקות.

אני מבין שישנם טיעונים לקיומו של האל רק מעצם קיומו של היקום ולכן לא זו שאלתי.

כן מעניין אותי לדעת כיצד ניתן להוכיח את נכונותה של היהדות, כאשר רוב מוחלט של הכתבים היהודיים נכתבו לפני שידענו שישנם עוד כוכבים ושמהם משתמע שהיקום נוצר עבור בני האדם. כאשר מדובר רק על כדור הארץ טענה זו יכולה להישמע סבירה. אולם הטענה שגלקסיות שלמות וכל היקום נברא עבור מספר קטן של בני אדם בפינה נידחת של היקום היא קשה יותר.

ארצה גם לציין שישנן דתות אחרות שהתמודדו עם בעיה זו. לדוגמא בדת המורמונית האמונה היא שלכל כוכב לכת ישנו "אל" מיוחד (כאשר אלוהים שולט על שאר ה"אלים")

אני מניח שהיהדות אינה יכולה להשתמש בהסבר מסוג זה ולכן רציתי לדעת כיצד היא מתמודדת עם גודל היקום

תודה

רועי

תשובה

שלום וברכה

יישר כוח על השאלה.

היהדות לא מוטרדת מגודל היקום.

להפך, טבעי הדבר הוא שריבונו של עולם יברא יקום שייראה בעינינו אין-סופי ועצום בממדיו, ושיביא את שפע עוצמתו של הקב"הף לידי ביטוי בעולם הסובייקטיבי של האדם המושפע מדברים פיזיים, ובתוך כל המסגרת האין-סופית הזו ייברא העולם והאדם בתוכו כדי לממש את ייעודו.

זו נראית ההסתכלות הטובה ביותר על המציאות כפי שמתוארת בשאלה, ואנו חיים בתוכה: גם ביחס לתחושה שלנו מול הקב"ה, וגם ביחס להבנה כי בתוך כל העולם הענק הזה נמצאת הנקודה הראשונית והעיקרית שלו: האדם שנברא בצלם אלוהים.

כל טוב