בשר וחלב לילדים

הרב חנן שוקרון הרב חנן שוקרון 26/01/20 15:29 כט בטבת התשפ

שאלה

שלום הרב שוקרון, אני שמחה לקרוא את תשובותיך המחכימות באתר. תודה.

אשמח לדעתך בזמן בין בשר וחלב לילדים.

איך צריך לנהוג המתנה בין בשר וחלב לילד?

האם יש מדרג המתנה לפי גיל?

תודה מראש.

תשובה

לשואלת שלום,

תודה על המילים, מחזק.

מן התורה אסור לאכול חלב ובשר שנתבשלו יחד.

חכמים רצו להרחיק את האדם מן העבירה ולכן קבעו שאין לאכול חלב מיד אחרי אכילת בשר. שתי סיבות להרחקה הזו: א. חשש של שאריות בשר בין השיניים. ב. חשש של שמנונית הבשר שנדבקת ומאריכה את טעם הבשר.

במקור הדין יש מחלוקת האם צריך ממש לחכות או די בסילוק השולחן ושטיפת הפה והידיים. להלכה לשיטת רוב הפוסקים (ספרדים ואשכנזים) מחכים כ שש שעות, כזמן המקובל בין ארוחות במהלך היום. ואמנם יש מנהגים שונים בקהילות ישראל בזמן ההמתנה, וכל אחד ינהג כמנהג אבותיו.

לגבי קטן - במצוות מדברי חכמים, כמו גם איסורי תורה, יש חובה על ההורים להפריש את ילדיהם מאיסורים, וכל שכן שלא להאכילם דבר איסור בידיים. ובכל זאת, קטן מוגדר פעמים רבות בהלכה כ'חולה', שניתן להקל עבורו כעיקר הדין המופיע בגמרא. מה גם שההמתנה היא חיוב על האדם עצמו ('גברא'), ולא איסור על מוצר החלב הנאכל ('חפצא'), ובתור 'גברא' הקטן עוד לא בגדר מחוייב.

לכן להלכה בשר וחלב ממש אסורים בכל גיל, כמו שלא נאכילנו חזיר, אבל בדין ההמתנה – אפשר להקל.

עוד סיבה להקל לקטן היא דברי המאירי שהאוכל מתעכל אצלו יותר מהר מאשר מבוגר.

בנוסף לאמור- בבשר וחלב, ככל מצוות התורה, יש דין "גיל חינוך" לילדים, שמצווה להרגיל את הילד במצוות לפי היכולת השכלית שלו. לכן זה תלוי בגיל ובהבנה, ואכתוב להלן את הנראה בעיני, מתוך התייעצות עם מורי הוראה ואנשי חינוך:

א. תינוק עד גיל שנתיים וחצי - אסור בשר בחלב ביחד, אבל מותר זה אחר זה.

ב. ילד בגילאי 3-5 - מספיקה רבע שעה, העיקר הוא שידע ויכיר שלא אוכלים בשר וחלב ביחד (ואפשר חינוכית להזכיר לשטוף את הפה וכד').

ג. בגילאי 5-6 - אפשר להקל בהמתנת שעה אחת. ולעניות דעתי יש להקל רק כשמדובר בארוחה חיונית, אבל ראוי להחמיר לילד כשמדובר בסתם ממתקים ושוקולדים.

ד. בגילאי 7-8 – שעתיים, ולעלות בהדרגה עד גיל 11 / 12.

ה. החל משנה לפני גיל בר/בת-מצוה הילד נכנס לגדר "מופלא הסמוך לאיש" (מושג מושאל מהלכות נדרים) ועליו לשמור שש שעות כמו שצריך.

(מקורות: שולחן ערוך חלק אורח חיים סימן שמג | משנה ברורה שם סעיף קטן ג | ילקוט יוסף יורה דעה סימן פט סעיף כא | יביע אומר חלק א יורה דעה סימן ד | יביע אומר חלק ג יו"ד סימן ג | יחוה דעת חלק ג סימן נח | מנחת יצחק חלק א סימן עח | שבט הלוי חלק ד סימן פד | חלקת יעקב חלק ב סימן פח | תשובות והנהגות חלק א סימן תלה | משנת אברהם שכח, נד | מאירי חולין קה,א).

(השתלשלות ההלכה: יבמות דף קיד,א | חולין דף קה,א | תוספות שם | רמב"ם הלכות מאכלות אסורות סוף פרק ט | לחם משנה שם | שולחן ערוך יורה דעה פט,א | נושאי כלים שם | ערוך השולחן שם סעיף ז | בירור הלכה קמא שם).

בהצלחה רבה בחינוך למצוות וליראת שמיים!