בשר ודג

חדשות כיפה רבני כושרות 15/01/20 16:18 יח בטבת התשפ

שאלה

למה אסור לאכול בשר ודג ביחד? לא מצאנו פסוק שאוסר את זה...

תשובה

שלום וברכה

חכמים אסרו אכילת בשרים ועופות יחד עם דג מחשש סכנה ל'צרעת'. יש שפירשו זאת כפשוטו (ראו בן איש חי שנה ב, פרשת פנחס; נהר מצרים, הלכות מאכלות אסורות מחמת סכנה ס"ק טו)

ויש ששייכו את האיסור לסכנה רוחנית הכרוכה באכילתם יחד. שהרי הצרעת עצמה נובעת ממדרגה רוחנית (ראה רמב"ן ויקרא יג, מז, ספר הכוזרי מאמר ב, אלשיך ריש פרשת תזריע), ועיין בדעת כהן (יו"ד נה) שסיים "ואולי ישנם עוד טעמים כמוסים לאיסור זה". בדומה לכך מובא ברבנו בחיי (שמות כג, יט) בעניין דג וחלב "שמוליד תכונה רעה וחולי הצרעת... שלא יטמטמו הלב במאכלים אסורים אלא שיהיה חומר שלהם זך וצלול להתבונן בדרכי התורה ויהיה לבם הוכן להשגת ידיעתו יתברך".

בברכה

יצחק דביר