ברכת vמזון ללא הוצאת קול | נוסח ארץ ישראל מהגניזה

הרב חנן שוקרון הרב חנן שוקרון 18/05/20 11:31 כד באייר התשפ

שאלה

שלום רב כבוד הרב,

אני חוזר בתשובה שאוהב ללמוד ולחקור אודות היסטוריית התפילה.

ברשותי כמה שאלות:

1. ברכת המזון האם ניתן לקרוא בהזזת שפתיים בלבד? כואב לי כל פעם לאמץ את הגרון אחרי האוכל.

2. מה בדבר ברכות הנהנין "לדוגמה אשר יצר לאחר שירותים", האם ניתן רק בהזזת שפתיים?

3. אשרי שלפני כל תפילה, האם מותר רק בהזזת שפתיים?

4. ברכת המפיל וכן ברכות השחר, רק בהזזת שפתיים?

חלק נוסף של שאלה הוא לגבי נוסח ארץ ישראל. ראיתי בגניזה הקהירית וכן בסידור נוסח א"י שרכשתי לביתי, שקיים נוסח שבו היו מתפללים היהודים שחיו בארץ. הם היו חותמים "שאותך ביראה נעבוד" וכן היו משתמשים ב"צור ישראל וגואלו". שמתי לב גם שהם הרבו להשתמש בפסוקים מהתורה בברכות שלהם. לדוגמה, בברכת השכיבנו הם מדברים בעיקר על הגנה בזמן השינה כפי שנאמר בפסוקים רבים בתורה. אני מאוד מתחבר לנוסח הזה.

4. האם מותר להתפלל את תפילת העמידה מהנוסח הזה? (חותמים שאותך ביראה נעבוד, וכן עושה השלום)

5. האם מותר להתפלל את ברכות קריאת שמע מהנוסח הזה? (לדוגמה בברכת השכיבנו חותמים בכל יום "הפורס סוכת שלום עלינו" וכן "צור ישראל וגואלו)

6. אם אפשר לשאול, מה הרב חושב בכללי על הנוסח המופלא הזה?

צירפתי קישור של תפילת העמידה בנוסח הזה,

תודה רבה!

https://he.wikisource.org/wiki/%D7%A1%D7%99%D7%93%D7%95%D7%A8_%D7%A0%D7%95%D7%A1%D7%97_%D7%90%D7%A8%D7%A5_%D7%99%D7%A9%D7%A8%D7%90%D7%9C/%D7%AA%D7%A4%D7%99%D7%9C%D7%AA_%D7%A9%D7%9E%D7%95%D7%A0%D7%94_%D7%A2%D7%A9%D7%A8%D7%94

תשובה

לשואל שלום,

יישר כח על ההתעניינות והשאלות, בשמחה וברצון.

1-4. בכל התפילות כולן על האדם 'לחתוך בפיו' מה שהוא חושב ומרגיש. בנוסף, לכתחילה על האדם להשמיע לאזנו מה שפיו מדבר. בדיעבד אם לא השמיע - יצא, אבל זאת לא ההנהגה לכתחילה.

ברשותך אשאל: האם כשאתה רוצה לומר לאמך או לרעייתך שאתה אוהב אותה, אתה אומר בהזזת שפתיים בלבד? יש בזה מיעוט כבוד.

בורא עולם נתן לך פירות ואוכל בשפע, המינימום הוא להכיר בכך שהוא מקור כל היש, בהצהרה בפה ובקול. כדי שגם המברך בעצמו ישמע ויפנים זאת.

(מקורות: שו"ע סימן סב סעיף ג | סימן קפה סעיף ב | כף החיים שם אות ד | שו"ע סימן רו סעיף ג | מסכת ברכות טו ב )

4-6. נוסח ארץ ישראל הוא נוסח שהיה נהוג בעבר. התפילה שלנו היא כזו הנכללת ביחד עם הציבור ונקבעת על פיו במהלך הדורות. לכן יש להתפלל בנוסח שמקובל על הקהילה שלך.

אני ממליץ בחום על הספר "הסידור והתפילה" (2 כרכים) של הרב עדין שטיינזלץ. כתוב בבהירות ובזרימה, מאוד מקיף ומלמד.

בהצלחה בדרכך העולה בית אל!