ברכת מזון ללא הוצאת קול ונוסח ארץ ישראל מהגניזה

חדשות כיפה הרב דוד לוי 15/05/20 09:50 כא באייר התשפ

שאלה

שלום רב כבוד הרב,

אני חוזר בתשובה שאוהב ללמוד ולחקור אודות היסטוריית התפילה.

ברשותי כמה שאלות:

1. ברכת המזון האם ניתן לקרוא בהזזת שפתיים בלבד? כואב לי כל פעם לאמץ את הגרון אחרי האוכל.

2. מה בדבר ברכות הנהנין "לדוגמה אשר יצר לאחר שירותים", האם ניתן רק בהזזת שפתיים?

3. אשרי שלפני כל תפילה, האם מותר רק בהזזת שפתיים?

4. ברכת המפיל וכן ברכות השחר, רק בהזזת שפתיים?

חלק נוסף של שאלה הוא לגבי נוסח ארץ ישראל. ראיתי בגניזה הקהירית וכן בסידור נוסח א"י שרכשתי לביתי, שקיים נוסח שבו היו מתפללים היהודים שחיו בארץ. הם היו חותמים "שאותך ביראה נעבוד" וכן היו משתמשים ב"צור ישראל וגואלו". שמתי לב גם שהם הרבו להשתמש בפסוקים מהתורה בברכות שלהם. לדוגמה, בברכת השכיבנו הם מדברים בעיקר על הגנה בזמן השינה כפי שנאמר בפסוקים רבים בתורה. אני מאוד מתחבר לנוסח הזה.

4. האם מותר להתפלל את תפילת העמידה מהנוסח הזה? (חותמים שאותך ביראה נעבוד, וכן עושה השלום)

5. האם מותר להתפלל את ברכות קריאת שמע מהנוסח הזה? (לדוגמה בברכת השכיבנו חותמים בכל יום "הפורס סוכת שלום עלינו" וכן "צור ישראל וגואלו)

6. אם אפשר לשאול, מה הרב חושב בכללי על הנוסח המופלא הזה?

צירפתי קישור של תפילת העמידה בנוסח הזה,

תודה רבה!

https://he.wikisource.org/wiki/%D7%A1%D7%99%D7%93%D7%95%D7%A8_%D7%A0%D7%95%D7%A1%D7%97_%D7%90%D7%A8%D7%A5_%D7%99%D7%A9%D7%A8%D7%90%D7%9C/%D7%AA%D7%A4%D7%99%D7%9C%D7%AA_%D7%A9%D7%9E%D7%95%D7%A0%D7%94_%D7%A2%D7%A9%D7%A8%D7%94

👈 ביום ראשון כ"א אדר ב (31.3.24) תחת הכותרת "האומץ לדבר על זה" יתקיים כנס מיוחד בנושא מתמודדי נפש בצל המלחמה. לפרטים נוספים לחצו כאן

תשובה

שלום וברכה,

1-4 אפשר בהחלט.

4-5 מותר כל זמן שאתה עושה זאת בצנעה, ללא פרסום ולא בקול רם (אפשר גם בציבור אבל בינך לבין עצמך).

6. בד"כ התפילה, ובפרט תפילת העמידה היא אישית. אמנם אין אנו משנים ממטבע שקבעו חכמים, אבל זה בעיקר בסיומת הברכה.

לגבי דעתי, ישנה התפתחות בתפילה ולענ"ד צריך להתקדם למנין אחיד שייאחד אותנו.

הנושא הזה נדחה מרוב קהילות ישראל בדורות האחרונים ולכן אינני חושב שיש לו מקום בתפילות בציבור. בתפילה פרטית, לענ"ד ישלב כל אחד מדברי חכמים אליהם הוא מתחבר.

עד לפני כמה מאות שנים, היה הרבה יותר גיוון בתפילה, בעיקר בתפילות החגים, לפי הש"ץ בכל חג וחג.

תזכה למצוות

דוד לוי

👈 אומץ הוא לא רק בשדה הקרב - הכנס שישבור לכם את הקונספציה. יום ראשון הקרוב 31.3 מלון VERT ירושלים לפרטים נוספים לחצו כאן