ברכת המזון פחות מכזית

הרב חנן שוקרון הרב חנן שוקרון 16/07/18 14:55 ד באב התשעח

שאלה

שלום כבוד הרב

שתי שאלות בבקשה :

1. בארוחות שבת , לאחר הקידוש אני מברך על לחם משנה ואוכל רק חתיכה קטנה מהלחם ( גודל של ביס אחד ) - במהלך הארוחה אני לא אוכל יותר לחם . השאלה - איזה ברכה אחרונה עליי לברך ? ומה עם ברכה אחרונה על היין ?

2. הרבה פעמים בזמן ארוחה , אני שותה דבר מה וקורה לא פעם , שלאחר ברכת המזון אני ממשיך לשתות מאותו משקה ששתיתי בזמן הארוחה - ברצוני לדעת האם ברכת המזון יצרה הפסק ולכם עליי לברך "שהכל" על המשקה או שבגלל שהתחלתי לשתות אותו בזמן הארוחה והיה בדעתי להמשיך לשתות אותו גם לאחריה , אין צורך לברך "שהכל" ?

תודה מראש

תשובה

לשואל שלום,

1. בשאלה זאת יש מחלוקת בין הפוסקים ולכן לכתחילה אין לנהוג כך, אלא או לאכול יותר מכזית וכך להתחייב בברכת המזון ולפטור את שאר המאכלים, או לא לברך כלל על הלחם ולברך על כל דבר ודבר.

האפשרות השניה לא מומלצת בשבת, כי יש חיוב אכילת סעודות, וסעודה מוגדרת באמצעות אכילת לחם כשיעור הנדרש.

(משנ"ב סימן קעז ס"ק ג)

2. ברגע שבירכת ברכת המזון, הסתיימו כל הברכות האחרונות וכעת הכל מתחיל מחדש. אלא שאם אתה עדיין צמא, אל תברך ברכת המזון אלא סיים לשתות ולאחר מכן ברך ברכת המזון כדי לא לגרום למציאות של 'ברכה שאינה צריכה'.

כּל טוּב.