בקשת סליחה על לשון הרע

חדשות כיפה הרב דוד לוי 27/10/20 23:43 ט בחשון התשפא

שאלה

שלום לכבוד הרב,

ברצוני לשאול..

במקרה ובו דיברתי לשון הרע על מישהי בלי שהיא יודעת, ואם היא תדע (כאשר אבוא לבקש ממנה סליחה על כך שדיברתי עליה), היא מאוד מאוד תפגע, מהו הדין?

הרי צריך לכפר על עברות שבין אדם לחברו ע"י בקשת סליחה מהחבר אבל אולי עדיף שלא ידע כי אם יידע הוא מאוד מאוד יפגע ואם לא היה יודע זה לא היה נורא כ"כ בשבילו (זה יותר בשבילי כרגע עקב מה שעשיתי..)..

מה עושים במקרה כזה? כמובן שאני מתחרטת מאוד על הדיבור ומשתדלת לעשות תשובה כלפי הקב"ה אך מה לגבי החברה?

תודה ושנה טובה!

תשובה

שלום לך,

בשאלתך נחלקו גדולי ישראל:

יש האומרים שצריך להסביר ולספר לה, למרות הצער שיגרם.

יש האומרים לא לספר לה במקרה כזה.

דעתי היא שתלוי במצב: אם היא יכולה לתקן את העוול שעשית לה - יש לספר. ואם לא אז תלוי בחברה.

אתן שתי דוגמאות למצבים בהם צריך לספר:

1. חברות אחרות מחמיצות לה פנים מאז שהן שמעו את הדברים - אם היא תדע, יקל עליה לדון אותן לכף זכות מאחר שכעת הן יבינו שהבעיה היתה בכך שהן שמעו לשון הרע.

2. האנשים ששמעו את דבריך חושבים רעות על החברה הזו. אם תספרי לה וגם תצייני למי סיפרת, - היא תוכל להזים את הדברים שאת סיפרת באוזניהם. {מסיבה זו אינני מוחל אם לא מספרים בפירוט למי נאמרו הדברים עלי}.

בהצלחה

דוד לוי