בנושא ייבום - קידושין על תנאי

חדשות כיפה הרב אפי קיציס 07/05/19 22:25 ב באייר התשעט

שאלה

היי,

רציתי לדעת אם בחתונה יהודית שנערכת ע"י הרבנות בארץ הבעל יכול להודיע בקידושי האישה, שהוא מקדשה אך ורק בתנאי שלא יידרש יבום מאחיו?

תשובה

לשואלת שלום רב.

א. בימינו בד"כ לא עושים ייבום אלא חליצה.

ב. ברור שלא מספיק שהבעל יודיע סתם כך שהוא עושה זאת על תנאי. אמנם היו הצעות כאלה, אבל זה לא פשוט. נושא קידושין על תנאי הוא מורכב מאד. הוא משנה את כל מהלך טקס הקידושין, ומצריך כתיבה של תנאי ארוך ומסובך, וכן חזרה על התנאי כמה פעמים וכו' (כך כתב למשל שו"ת חתם סופר חלק ג (אה"ע א) סימן קי וסי' קיג, וכן שו"ת נודע ביהודה מהדורה קמא - אה"ע סימן נו ועוד).

לכן לא נהגו לערוך חופה על תנאי גם למניעת חליצה.

ג. אם מתעוררת בעיה מיוחדת (אח קטן או שלא יוכל לחלוץ וכד') יש לפנות לרב המקדש או לרב העיר שאצלו נרשמים ולבקש פתרון. (ואז ייתכן שבאופן חריג ישתמשו בקידושין על תנאי, יפנו לתלמיד חכם מומחה שבקי איך כותבים את התנאי וכו').

בברכה

אפי קיציס